De Hersenstichting en Nederland Schoon slaan op 30 juni de handen ineen en introduceren het ‘zwerfafvalommetje’. Wandelaars die de populaire Ommetje-app woensdag gebruiken, worden aangespoord om tijdens hun ommetje ook zwerfafval te rapen.
Zwerfafvalommetje
Op die manier verbeteren deelnemers niet alleen hun fysieke en mentale gezondheid, maar dragen zij ook bij aan een schoner milieu. Inmiddels hebben duizenden deelnemers zich al aangemeld. Deelname aan het zwerfafvalommetje wordt beloond met een unieke zwerfafvalbadge.
Ga voor meer informatie naar: www.hersenstichting.nl/zwerfafvalommetje.
Wandeling wordt zwerfafvalommetje
Toen afgelopen jaar de coronapandemie uitbrak, begon Nederland massaal gebruik te maken van de Ommetje-app van de Hersenstichting. Tegenwoordig stimuleert de app zijn 1,4 miljoen gebruikers nog altijd om minimaal 20 minuten per dag te wandelen: met vrienden, het gezin, collega’s of alleen. Wie een ommetje maakt, zal ook zwerfafval tegenkomen.
“We waren het afgelopen jaar vaker buiten te vinden”, vertelt Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. “Dat betekent ook dat we op bepaalde plekken de hoeveelheid zwerfafval zagen toenemen, met name in recreatiegebieden.”
Merel Heimens Visser, directeur bestuurder van de Hersenstichting, vult aan: “Nederland Schoon en de Hersenstichting bundelen daarom de krachten en stimuleren Ommetje-lopers om op woensdag 30 juni een zwerfafvalommetje te maken. Deelnemers kunnen hiermee een zwerfafvalbadge ontvangen, maar belangrijker nog: ze werken aan hun gezondheid én een schone leefomgeving.”
Meer zwerfafval in recreatiegebieden en parken door corona
Nederland Schoon maakte in oktober 2020 bekend dat corona-afval, waaronder mondkapjes en latex handschoenen, steeds vaker opduikt in het straatbeeld. Ook werd geconcludeerd dat zwerfafval op andere plekken werd gevonden dan vóór de pandemie: minder langs de zogenaamde snoeproutes rondom scholen, meer in de parken en recreatiegebieden.
Van Zutphen: “Wij werken er hard aan om zwerfafval te voorkomen en aan te pakken. Niet alleen door middel van bewustwording en activatie van inwoners, maar ook door de samenwerking aan te gaan met gemeenten, bedrijven en organisaties. De samenwerking met de Hersenstichting aan het zwerfafvalommetje op 30 juni is een van die mooie voorbeelden. We hopen dat veel deelnemers ook na 30 juni zwerfafval zullen blijven rapen tijdens hun dagelijkse ommetjes.”