Zwemmersgips: Zwemmen met gips

De meeste Nederlandse ziekenhuizen gebruiken traditioneel gips bij kinderen met een botbreuk. Dit geeft veel beperkingen: niet douchen, niet zwemmen. Zeker in de zomer. “Onnodig”, stelt Robert Jan Derksen, chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ).

Als eerste in Nederland onderzocht het Beverwijkse ziekenhuis de effectiviteit van zwemmersgips. “Het ‘ademt’, geeft meer comfort en mag nat worden. De genezing van de botbreuk is bij kinderen vergelijkbaar met traditioneel gips.” De onderzoeksresultaten worden begin juli gepubliceerd in European Journal of Trauma & Emergency Surgery.

Jeukende uitslag
Vooral bij kinderen vormt het een groot probleem dat gips niet nat mag worden. Het gebeurt toch. Met vaak jeukende uitslag en een penetrante geur tot gevolg. Het zwemmersgips is een goed alternatief. De gipstechniek is in het RKZ ingevoerd en doorontwikkeld door de eigen gipsverbandmeesters. Zij hebben het onderzoek ook uitgevoerd. Het is geschikt voor de behandeling van de meest voorkomende breukvorm bij kinderen: de twijgbreuk. De onderzoeksresultaten hebben ertoe geleid dat deze kinderen nu standaard zwemmersgips aangemeten krijgen in het RKZ. “Dit is met het oog op de zomer en naderende vakantieperiode voor hen een grote vooruitgang”, aldus Derksen.

Twijgbreuk
Kinderbot is vergelijkbaar met een jonge boom (twijg). Het is heel buigbaar en omgeven door het beenvlies dat bij kinderen taai en dik is. Als kinderen ongelukkig vallen, breekt meestal alleen het bot zelf. Het beenvlies blijft heel. Dit wordt ook wel twijgbreuk genoemd.

Onderzoek
In totaal deden 68 kinderen in de leeftijd van 5 – 15 jaar mee aan het onderzoek. Van hen kregen 34 kinderen zwemmersgips aangemeten. De andere 34 kregen het traditionele gips. De genezing van het bot was bij beide groepen vergelijkbaar. De groep met zwemmersgips scoorde echter flink hoger op het gebied van comfort: 8,6 ten opzichte van een 7,5 voor traditioneel gips.

Plaats een reactie