“Zwangeren moeten zich houden aan vitamine D-richtlijn”

Ruim een kwart van de pasgeboren baby’s heeft bij geboorte een vitamine D-tekort. Dit gebrek aan vitamine D vergroot de kans op luchtweginfecties in het eerste levensjaar. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Mirjam Belderbos en kinderarts dr. Louis Bont in het UMC Utrecht. De resultaten worden 9 mei 2011 gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Bont en collega’s onderzochten bij 156 pasgeborenen het vitamine D-gehalte van het navel strengbloed. Daarna volgden ze alle kinderen gedurende hun eerste levensjaar. Achttien kinderen liepen een ernstige infectie van de lagere luchtwegen met het RS-virus op. Kinderen met de laagste concentraties vitamine D blijken een zes keer grotere kans op een RSV-infectie te hebben. Dit effect van vitamine D staat los van andere risicofactoren, zoals etniciteit van de moeder en geboorteseizoen.

“Houd je aan richtlijn”
“De conclusie van het onderzoek is eenvoudig”, reageert kinderarts Bont. “Zwangere vrouwen moeten zich aan de vitamine D-richtlijn houden. De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap. Wij laten voor het eerst zien dat het gebruik van vitamine D daadwerkelijk ziektegevallen voorkomt.” RSV is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames voor jonge kinderen.

Slechts 46 procent van de zwangere vrouwen in het onderzoek slikte vitamine D tijdens de zwangerschap. Bij deze vrouwen was het gehalte vitamine D in het navelstrengbloed inderdaad hoger. Bij 27 procent van de pasgeborenen was de concentratie vitamine D zo laag dat sprake was van een tekort (minder dan 50 nanomol per liter). Vitamine D speelt onder meer een rol bij de ontwikkeling van het afweersysteem.

Zonlicht
Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het vitamine D-gehalte van het navelstrengbloed hangt daarom sterk samen met het geboorteseizoen. In de zomer zijn de concentraties ongeveer anderhalf maal zo hoog als in de winter.

Sommige bevolkingsgroepen krijgen niet genoeg vitamine D binnen via de voeding en komen niet voldoende buiten om genoeg aan te maken in de huid. Dit geldt voor zwangere vrouwen, maar ook voor ouderen, mensen met een donkere huid, gesluierde vrouwen en kinderen tot 4 jaar. Volgens de Gezondheidsraad is voor al deze groepen het gebruik van vitamine D-supplementen aan te bevelen.

1 gedachte over ““Zwangeren moeten zich houden aan vitamine D-richtlijn””

 1. De richtlijnen zijn absoluut onvoldoende. Het is mischien goed genoeg om RVS te voorkomen, maar je kunt naatuurlijk nooit naar ziekten kijken en dan die dosis kiezen zodat je deze ziekten voorkomt. Deze dosis is dan slechts een ondergrens voor de optimale dosis.

  Uit ander onderzoek blijkt, zie hier

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21435288

  free of charge full text version:

  http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page_id=1507

  dat de huidige richtlijnen niet kunnen kloppen, ondat er dan in moedermelk niet genoeg vitamine D zit. Wanner je moeders 6400 IU/dag geeft, dan zit er wel genoeg vitamine D in moedermelk (ongeveer 400 IU/liter)

  Nu is 6400 IU/dag helemaal geen superhoge dosis, je kan gemakkelijlk 10.000 IU/dag binnenkrijgen als je in de zomer schaars gekleed buiten bent. Echter, in Nederland is de maximale veilige dosis vastegesteld op
  2000 IU/dag, ondanks dat allang bekend is dat je minstens 40.000 IU/dag moet binnekrijgen om, na een aantal weken, een overdosis te krijgen. Zie hier:

  http://www.ajcn.org/content/85/1/6.full

  Hierin wordt ook uitgelegd waar die achterhaalde 2000 IU/dag vandaan komt.

  Het gevolg van dit alles is dat de “normale” calcidiol waarde van 50 nmol/l
  helamaal niet goed is voor en optimale gezondheid. Het is slechts goed genoeg om ernstige problemen met je botten to voorkomen. Een gezonde waarde is waarschijnlijk ergens tussen de 130 nmol/l en 220 nmol/l. Er zijn aanwijzingen dat je hiermee de kans op bepaalde ernstige ziekten verlaagd, zie hier:

  http://www.iiar-anticancer.org/openAR/journals/index.php/anticancer/article/view/215/218

  Maar het harde bewijs hiervoor is niet geleverd. Er is ook gesuggereerd dat vitamine D in deze doses helpt bij het leveren van sportprestaties, zie hier:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19346976

  (merk op dat 1 ng/ml = 2.5 nmol/l, dus 50 ng/ml = 125 nmol/l)

  Beantwoorden

Plaats een reactie