Zoutgehalte in mineraalwater soms erg hoog

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat sommige merken mineraalwaters veel zout kunnen bevatten. Zij overschrijden hiermee de norm van het Drinkwaterbesluit waaraan ook kraanwater moet voldoen.

Omdat mensen al snel te veel zout binnen krijgen, vindt het Voedingscentrum het verstandig als mensen voor het kopen van mineraalwater de verpakking lezen. Als richtlijn kan gelden dat bij mineraalwater met meer dan 0,015g (of 15mg) natrium per 100ml in ieder geval beter voor een ander merk kan worden gekozen. Dit komt overeen met het maximum gehalte natrium waaraan zowel kraanwater als bronwater moeten voldoen.

Geen extra mineralen nodig
Water is een gezonde bron van vocht. Het bevat, in tegenstelling tot frisdrank, geen calorieën en tast de tanden niet aan. Het maakt niet uit of dit drinkwater uit de kraan is of bron- of mineraalwater uit een fles. Om genoeg mineralen binnen te krijgen, is het voldoende om gevarieerd te eten. Extra mineralen uit mineraalwater dragen hier nauwelijks aan bij.

Veilig en duurzaam
In Nederland is het drinkwater uit de kraan van prima kwaliteit. Voor ons kraanwater worden zelfs strakkere normen gehanteerd dan voor mineraalwater. Maar ook flessenwater is van goede kwaliteit.

Vind je het belangrijk om het milieu niet te veel te belasten? Kies dan voor kraanwater uit een glas of beker, of hervul een fles met kraanwater. Aangezien flessenwater 150 tot 500 keer zo duur is als kraanwater, is dit ook nog eens goed voor je portemonnee.

Plaats een reactie