Zoutakkoord niet concreet en te vrijblijvend

De Nierstichting onderschrijft de doelstelling om zoutgebruik te verlagen, zoals minister Schippers van VWS met de levensmiddelenbranche is overeengekomen, maar mist concreetheid over aanpak, tijdpad en eventuele sancties.

salt shakerFotocredits: Patrick (cc)

Minister Schippers heeft een akkoord gesloten met de brancheorganisaties van supermarkten (CBL), producenten (FNLI), horeca (KHN) en cateraars (Veneca) om het zoutgehalte in producten te verlagen.

De overeengekomen gezamenlijke ambitie is uiterlijk in 2020 het zoutgehalte in het productaanbod te verminderen, zodat het voor de consument mogelijk wordt om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren.

Toch ongerust
De Nierstichting pleit al jaren voor de norm van 6 gram zout per dag en is positief dat de brancheorganisaties zich daar – in elk geval op papier – aan committeren. “Dat de minister van VWS hierin nu het voortouw neemt, is een stap in de goede richting.” Zo reageert Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. “Daarmee gaat zij gelukkig verder dan de oproep tot zelfregulering die niet succesvol blijkt.” Toch houdt de Nierstichting grote zorgen over de effectiviteit van het akkoord. Concrete stappen, gekoppeld aan een tijdpad, zijn niet opgenomen in het akkoord, dat bovendien door het ontbreken van sancties en onafhankelijke monitoring nog steeds veel te vrijblijvend is.

Appél op Tweede Kamer
Maandag 27 januari 2014 spreekt de minister van VWS met de Vaste Kamercommissie VWS over het preventiebeleid, waarbij ook dit akkoord op de agenda staat. Tom Oostrom: “We hopen dat de Kamerleden bij de minister zullen aandringen op meer concreetheid en minder vrijblijvendheid.”

Grip op Zout
Onder het motto ‘Grip op zout’ zet de Nierstichting zich in voor gezonder zoutgebruik door het bewustzijn te vergroten over de hoeveelheid zout die producten bevatten en de nadelige effecten van veel zoutgebruik. Consumenten en nierpatiënten kunnen bij de Nierstichting terecht voor informatie en ondersteunende middelen zoals het Zoutboek, een zout- en kruidenwijzer, zoutstickers en een Grip-op-Zoutfolder die hen helpen hun zoutgebruik te verminderen.

Kijk op voor informatie op www.nierstichting.nl/gripopzout.

Plaats een reactie