Zorgverzekering 2023. Wat zijn de veranderingen?

De meeste landen hebben een vorm van gesocialiseerde gezondheidszorg. Dat betekent dat de overheid een groot deel van je ziektekosten betaalt, of je nu werkt of niet. Nederland is een van die landen. Het stelsel van gesocialiseerde gezondheidszorg is verankerd in de Zorgverzekeringswet (Zvw).

In dit artikel gaan we dieper in op de Zvw en welke dekking die onderandere biedt. Bovendien geven we je een overzicht van de verschillende soorten ziektekostenverzekeringen in Nederland en hoe je je kunt aanmelden. Dus, of je nu al in Nederland woont of overweegt hierheen te verhuizen, lees verder voor alle informatie over de Nederlandse ziektekostenverzekering!

Ziektefonds premie veranderd in 2023

Zorgverzekeraars hebben de vrijheid om hun eigen maandelijkse premies vast te stellen voor hun hun zorgverzekering 2023, maar wel binnen de door de overheid vastgestelde richtlijnen.

De gemiddelde ziekenfondspremie voor 2023 bedraagt € 138 per maand, een stijging van ongeveer € 10 ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit gemiddelde is berekend aan de hand van gegevens uit verschillende bronnen, waaronder de Zorgverzekeraars Nederland en particuliere zorgverzekeraars.

Hoewel de regering algemene richtlijnen heeft opgesteld voor de berekening van de premies, is het uiteindelijk aan de individuele zorgverzekeraars om hun eigen tarieven vast te stellen. Daardoor kan de werkelijke maandelijkse premie die je betaalt hoger of lager zijn dan het gemiddelde, afhankelijk van de door jou gekozen aanbieder. Je zorgverzekering vergelijken is daarom wel verstandig en kan je geld besparen.

De wijziging in eigen risico

De ziektekostenverzekering in Nederland is verplicht voor iedereen die in het land woont of werkt. De basisverzekering dekt een breed scala aan medische zorg, maar er is ook een eigen risico (eigen risico) dat je zelf moet betalen.

Het huidige verplichte eigen risico is €385, maar dit bedrag blijft bestaan tot 2025. In 2023 is er nog een maximaal eigen risico van €250 voor medicijnen. Deze maatregel is genomen om de gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar te houden.

Wat zijn de wijzigingen voor de basisverzekering in 2023?

De ziektekostenverzekering in Nederland is voor iedereen verplicht. Elk jaar brengt de regering wijzigingen aan in wat wel en niet gedekt is in het basispakket van de zorgverzekering. Voor 2023 zijn er een paar opmerkelijke wijzigingen.

Vanaf 18 juli 2020 is er, vanwege de coronavirus pandemie, extra vergoeding voor fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek beschikbaar voor mensen die worstelen met het herstel van COVID-19.

Op 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed door het geneesmiddelen-vergoedingssysteem (GVS). De NIPT-test voor zwangere vrouwen met een medische indicatie wordt echter volledig vergoed en heeft geen eigen risico.

Vanaf 2023 wordt de combinatietest voor darmkankerscreening niet meer vergoed. Zorgverzekeraars mogen deze test nog wel aan klanten aanbieden als ze daarvoor kiezen.

Wat verandert er in de zorgtoeslag

Zorgtoeslag 2023 is een onderwerp dat onlangs aan het licht is gekomen. In 2023 stijgt de zorgtoeslag met ongeveer 35 euro per maand tot maximaal 154 euro per maand. Ter compensatie van de hogere zorgkosten voor mensen met lage en middeninkomens gaat de zorgtoeslag omhoog.

Daarnaast verhoogt het kabinet de zorgtoeslag eenmalig extra om de algemene koopkracht te verbeteren. Al deze veranderingen klinken op papier geweldig, maar het valt nog te bezien hoe ze van invloed zullen zijn op degenen die al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Plaats een reactie