Zorgverzekering 2022: wat wordt er niet meer vergoed?

Ieder jaar verandert er wel iets aan je zorgverzekering. Dat geldt voor de zorgpremie die je maandelijks betaalt, maar ook voor de inhoud van de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen. De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid.

In 2022 zijn er twee kleine wijzigingen binnen dit pakket. Verder is de kans groot dat je aanvullende verzekering minder vergoedt of meer gaat kosten. We brengen de veranderingen voor de zorgverzekering 2022 in kaart.

Veranderingen in de basisverzekering 2022

Per 1 januari 2022 worden de volgende vergoedingen aan de basisverzekering toegevoegd:

  • In mei 2020 is CAR-T-celtherapie toegevoegd aan het basispakket. Na deze behandeling kunnen mogelijke ernstige complicaties optreden, waardoor patiënten nog een maand in of vlak bij het ziekenhuis moeten verblijven. De kosten van dit verblijf worden vanaf 2022 vergoed.
  • Patiënten die thuis mechanische ademhalingsondersteuning hebben, kunnen vanaf 2022 de kosten hiervan declareren bij de zorgverzekeraar. Dat kan via een declaratieformulier op de website van de verzekeraar.

Daarnaast vergoedt de basisverzekering extra zorg om te herstellen van corona. Deze behandelingen maken dit jaar ook al onderdeel uit van het basispakket, en dat blijft zo tot 1 augustus 2022. Het gaat dan om logopedie, ergotherapie (maximaal 10 uur), fysiotherapie of oefentherapie (maximaal 50 behandelingen) en voedingsadviezen van een diëtist (maximaal 7 uur). Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen

Aanvullende verzekeringen steeds minder uitgebreid

De laatste jaren snijden veel verzekeraars in de aanvullende verzekering. Waar je een paar jaar geleden bij veel verzekeraars nog onbeperkt fysiotherapie kon verzekeren, is dat nu bijna nergens meer mogelijk. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld tandartsbehandelingen, orthodontie en alternatieve geneeswijzen.

Waar de inhoud van de basisverzekering door de overheid wordt bepaald, mogen verzekeraars zelf weten hoe ze met aanvullende verzekeringen omgaan. Ze zijn vrij in het bepalen van de premie, voorwaarden en dekkingen en mogen ook een verzekerde weigeren voor het aanvullende pakket. Dat laatste komt overigens wel steeds minder vaak voor. Ook kan er sprake zijn van wachttijd: je moet dan een bepaalde periode, meestal een jaar, verzekerd zijn voordat je pas recht hebt op een vergoeding.

Check dus goed bij jouw zorgverzekeraar of er iets veranderd is aan je aanvullende verzekering. En anders is opnieuw je zorgverzekering vergelijken een verstandige keuze. Misschien is er een andere zorgverzekeraar met een aanvullend pakket dat beter bij je wensen past.

Plaats een reactie