Zorginstelling moet leerling-werknemer salarisgarantie geven

0
618

De Commissie Gelijke Behandeling heeft een zorginstelling op de vingers getikt, omdat de instelling onderscheid maakt op grond van arbeidsduur. Een werknemer die besluit om een opleiding te volgen, heeft volgens de commissie recht op behoud van het salaris.

Voor Abvakabo FNV is de uitspraak een steun in de rug, omdat de zorginstelling en de werkgeversbrancheorganisatie ActiZ de cao-afspraak over de salarisgarantie ongunstig uitleggen voor leerling-werknemers.

De medewerker werkt 16 uur per week als verpleeghulp in de zorginstelling met een salaris van 768 euro per maand . Zij besluit een opleiding tot verzorgende te volgen. Samen met de werkgever sluit ze een leer- en arbeidsovereenkomst voor 28,8 uur per week af. Ze ontvangt daarvoor, volgens de leerlingschaal in de cao, 1.060 euro per maand.

De werkgever geeft haar dus geen salarisgarantie omdat het nieuwe maandbedrag hoger is dan het oude. Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn: “De werkgever en ActiZ gaan er helemaal aan voorbij dat de werknemer daar wel 12,8 uur per week meer voor moet werken. Maar dat is een verkeerde uitleg van de cao. Want de werknemer zou de ophoging van haar contract ook moeten terug zien in haar salaris en 1383 euro per maand moeten verdienen. Dit is een bekende truc in zorgland: op papier bestaat er wel zoiets als een salarisgarantie, maar werkgevers heffen die op door je er meer uren voor de laten werken.”

De Commissie Gelijke Behandeling is het met de werknemer en Abvakabo FNV eens. Immers, waarom zou een collega met een fulltime dienstverband die een opleiding gaat volgen wel een salarisgarantie krijgen en een deeltijdwerker niet? Dat is onderscheid op basis van arbeidsduur.

Abvakabo FNV vindt dat de uitspraak van belang is voor veel huidige en toekomstige leerling-werknemers De bond is bovendien tevreden dat de cao-bepaling hierover wordt uitgelegd op de manier die Abvakabo FNV en de andere bonden voor ogen hadden.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Abvakabo FNV ondersteunt haar leden bij conflict en carrière in elke fase van hun loopbaan.