Zorginstelling laat bewoners betalen voor toiletpapier

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een Haagse zorginstelling Stichting Saffier een aanwijzing gestuurd omdat deze ten onrechte kosten in rekening bracht voor toiletpapier en het wassen van eigen linnengoed van bewoners. Deze diensten horen gratis te zijn. Het verzorgingshuis moet de diensten voortaan zonder bijbetaling leveren en de bewoners de eerder onterecht gemaakte kosten vergoeden. Stichting Saffier heeft de NZa laten weten de bijbetalingen te staken.

Het zorgkantoor Haaglanden was op de hoogte van deze onterechte bijbetalingen sinds september 2011. Zorgkantoren moeten op bijbetalingen controleren, en het zorgkantoor heeft dat onvoldoende gedaan. Het zorgkantoor heeft pas actie ondernomen nadat NZa een een onderzoek startte. De NZa heeft het zorgkantoor daarom ook een aanwijzing opgelegd en opgedragen beter te controleren en geen onterecht gedeclareerde kosten te vergoeden.

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een aantal producten en diensten. Bijvoorbeeld het schoonmaken van hun kamer, algemene lichamelijke verzorging en voeding. Verzorgingsproducten – zoals toiletpapier of latex handschoenen – horen daar ook bij. Als een bewoner naar de kapper wil, of kabeltelevisie dan kan het verzorgingshuis voor dit soort extra diensten een bijbetaling vragen. Wat wel en niet in het AWBZ-pakket valt, is te lezen in de brochure ‘Daar hebt u recht op in de AWBZ’ van het CVZ.

Woont u in een verpleeg- of verzorgingshuis en heeft u het vermoeden dat u onterecht bij moet betalen? Meld dit dan bij de NZa. Dit kan via ons Meldpunt op de website of telefonisch op nummer 0900-7707070 (op werkdagen tussen 9:00 uur en 14:00 uur) of per e-mail: info@nza.nl.

Plaats een reactie