ZorgAccent start proef met beeldzorg

Zorg via een beeldscherm als aanvulling op de zorg aan huis. Dat is de insteek van de pilot ‘Beeldzorg’ waar ZorgAccent Thuiszorg in februari 2012 mee van start gaat. Drie thuiszorgwijkteams van ZorgAccent doen mee: wijkteam Holten Oost, Tubbergen en Hellendoorn. ZorgAccent is de eerste thuiszorgorganisatie in Noord West Twente die beeldzorg aanbiedt. Cliënten die aan de proef meewerken kunnen via het beeldscherm met hun wijkverzorgende of wijkverpleegkundige praten en elkaar zien.

ZorgAccent start proef met beeldzorg

Bij beeldzorg maakt de wijkverzorgende of wijkverpleegkundige beeldcontact met de cliënt thuis. Via het beeldscherm kunnen zij elkaar zien en met elkaar praten. Het gaat om zorg waarvoor de verzorgende of verpleegkundige uit de wijk niet letterlijk bij de cliënt in huis aanwezig hoeft te zijn, bijvoorbeeld:

– Een controle ’s ochtends om na te gaan of de cliënt de nacht goed doorgekomen is; Bijvoorbeeld als een cliënt diabetes heeft en daarbij soms moeilijk wakker wordt.
– Een gesprek over de vragen en problemen waar de cliënt door zijn/ haar ziekte tegenaan loopt.
– Meekijken met een handeling waarover de cliënt zich nog wat onzeker voelt, bijvoorbeeld het meten van de bloedsuiker.
– Herinneren aan het innemen van de medicatie en controleren of het de juiste medicatie is.

‘Het grote voordeel van beeldcontact is dat je elkaar kunt zien, zonder dat je hoeft langs te komen’, geeft Gerdi Schippers, wijkverzorgende uit team Holten Oost aan. ‘Wij nemen op geplande momenten via het beeldscherm contact op met onze cliënten voor hun zorgmoment. Als we zien dat het nodig is, gaan we alsnog bij de cliënt thuis langs. Deze beeldzorg is een aanvulling op de bestaande zorg. Soms vervangt het een zorgmoment ter plekke. Beeldcontact kan plaatsvinden zo vaak als nodig is.’ Beeldzorg zou een oplossing kunnen bieden voor de verwachte toename van zorg in de toekomst.

Beeldbellen verloopt via PAL4 (Persoonlijke Assistent voor het Leven), een programma dat ook zeer geschikt is voor mensen zonder enige computerervaring. Cliënten kunnen gebruik maken van de gebruiksvriendelijke computer met aanraakbeeldscherm. Maar PAL4 is meer dan een beeldscherm om te beeldbellen met zorgverleners. Familie en vrienden kunnen een speciaal pakket voor de eigen computer bestellen om zo met hun naaste te beeldbellen. Daarnaast kunnen cliënten gebruik maken van het digitale trefpunt van PAL4, waar ze contact kunnen maken met andere PAL4 gebruikers, spelletjes kunnen spelen en informatie kunnen opzoeken.

Plaats een reactie