Zorg dicht bij huis na een beroerte

Voor mensen die een beroerte hebben gehad, is het belangrijk dat zij na hun ziekenhuisopname zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek krijgen, zodat zij goed kunnen revalideren. Patiënten van Meander Medisch Centrum kunnen nu ook snel terecht bij een gespecialiseerde fysiotherapeut bij hen in de buurt. Meander heeft hierover afspraken gemaakt met 16 fysiotherapiepraktijken in de regio Eemland.

Jaarlijks komen ongeveer 350 patiënten met een beroerte (herseninfarct of –bloeding) terecht in Me-ander Medisch Centrum. Meander maakt deel uit van een keten van zorginstellingen die zich inzetten voor zorg op maat voor mensen met een beroerte: de Stroke Service Eemland. Dit heeft als voordeel dat de patiënt voor revalidatie snel terecht kan op de juiste plek. Als een patiënt na een beroerte naar huis mag, kan de patiënt nu ook snel terecht bij een fysiotherapeut in de buurt. Dit is een fysiotherapeut die zich specifiek geschoold heeft in de behandeling van mensen met een beroerte. Op 18 maart ondertekenden neuroloog Maarten van Gemert met alle betrokken fysiotherapeuten een convenant om de samenwerkingsafspraken hierover officieel vast te leggen. Hierdoor maken zij nu ook onderdeel uit van de Stroke Service Eemland.

Revalidatiezorg verbeterd
“Voorheen kwam een patiënt die na een beroerte naar huis mocht vaak voor poliklinische revalidatie naar een gespecialiseerde fysiotherapeut in het ziekenhuis”, vertelt Corrie Heemskerk, fysiotherapeut in Meander. “Nu zijn er steeds meer fysiotherapeuten bij de patiënt in de buurt die zich gespecialiseerd hebben in deze specifieke patiëntenzorg. Bij deze zogenoemde eerstelijns fysiotherapeuten kan de patiënt ook prima terecht. Door nauwe afspraken te maken over onder meer de overdracht en behandeling kunnen zij patiënten snel en goed behandelen. Ook de terugkoppeling van de fysio-therapeuten naar ons als behandelaars in het ziekenhuis is door de samenwerking verbeterd. Bij vragen of eventuele problemen weten we elkaar door het netwerk sneller te vinden. Wij zijn er trots op dat wij de revalidatiezorg bij patiënten met een beroerte op deze manier verder hebben verbeterd. Patiënten willen graag zo dicht mogelijk bij huis revalideren en dat lukt op deze manier beter!”

Plaats een reactie