Zoogdierenlijst voor verminderen dierenleed

Het houden van en handelen in wasberen, bergkangoeroes en andere zoogdieren is per 2014 verboden om dierenleed te verminderen en welzijnsschade te voorkomen.

ConcentrationFotocredits: Linda (cc)

Honden, katten, konijnen en landbouwdieren als koeien en varkens mogen wel door bedrijven of particulieren worden gehouden.

Zoogdierenlijst
Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer waar ook de zoogdierenlijst is bijgevoegd. Deze lijst is opgesteld omdat niet ieder dier geschikt is om te houden. Er komt een overgangsregeling voor eigenaren die een zoogdier hebben dat niet meer is toegestaan. Dijksma: “Uiteraard heeft iedereen de verantwoordelijkheid om zelf goed voor zijn dieren te zorgen. Maar het is nodig dat we grenzen stellen aan dieren die we wel en niet kunnen houden. Deze lijst maakt een eind aan bijvoorbeeld het thuis houden van wasberen.”

Geen eland of steppezebra meer
Om welzijnsschade van dieren te voorkomen en dierenleed te verminderen heeft de Wageningen Universiteit onderzoek gedaan naar 90 zoogdieren. Onder meer wasberen, elanden, steppezebra’s en luipaardkatten mogen niet meer door bedrijven of particulieren in Nederland worden gehouden, gefokt of verhandeld. Deze dieren zijn te gevaarlijk voor mensen, kunnen ziektes als SARS overdragen of zijn niet te domesticeren.

De Raad voor Dieraangelegenheden komt voor een aantal dieren als de fret of de woestijndwerghamster met specifieke en strenge voorwaarden, waar houders en handelaren vanaf volgend jaar aan moeten voldoen om een vergunning te krijgen. Anders is het houden van deze dieren niet meer toegestaan. Specialistische kennis of voldoende leefruimte zouden voorwaarden kunnen zijn.

Overgangsregeling
Voor particulieren of bedrijven die een dier houden dat niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Bijvoorbeeld door identificatie, zodat overzichtelijk is voor welke houders het overgangsrecht geldt. Daarnaast komt er een koppeling met een dierenartsverklaring en een fok- en handelsverbod.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zal in samenwerking met onder meer de KLPD en de NVWA zorgen voor handhaving van de lijst. Eind volgend jaar wordt een start gemaakt met een lijst voor vogels en reptielen.

Plaats een reactie