Zonverbranding bij kinderen is belangrijke oorzaak huidkanker

Veel te veel kinderen verbranden door de zon. Niet omdat ze dat nou zo leuk vinden, maar gewoonweg omdat ze er niet of niet vaak genoeg aan denken om zich te beschermen tegen de zon. Of hun ouders of begeleiders denken er niet aan om hen (en zichzelf) hier een handje bij te helpen. Het gevolg: een aanzienlijk groter risico op huidkanker op latere leeftijd. Reden genoeg voor KWF Kankerbestrijding om een campagne te starten om zonbescherming tot een alledaagse routine te maken.

Huidkanker
Het aantal gevallen van huidkanker stijgt drastisch. Dit jaar zullen er weer 40.000 nieuwe gevallen bijkomen. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. Met name goede bescherming van de kinderhuid kan ertoe leiden dat dit aantal op de lange termijn vermindert. De kinderhuid is nog in ontwikkeling. Als jonge huidcellen beschadigen is de kans groter dat er bij de celdeling beschadigde cellen achterblijven die zich blijven delen. Met alle gevolgen van dien. Daarom start KWF Kankerbestrijding dit jaar een campagne om kinderen, ouders en verzorgers massaal aan te zetten tot betere zonbescherming. Niet alleen op het strand, waar 59% van de bevolking aangeeft te denken aan zonbescherming, maar ook op tijdens het ‘gewone buiten zijn’, waar maar 23% hieraan denkt. (Bron: Universiteit van Maastricht)

Start campagne
Vandaag start deze campagne en de Oranje Nassauschool in Zandvoort heeft de primeur. De Gemeente Zandvoort, scholen en GGD Kennemerland gaan samen met KWF Kankerbestrijding voorop in de landelijke campagne tegen huidkanker.

Insmeerlied
Tijdens de start is voor de eerste keer het Insmeerlied te horen. Zanger Dirk Scheele heeft dit lied belangeloos geschreven voor KWF Kankerbestrijding. Met de leerlingen van de Oranje Nassauschool gaat hij het lied instuderen en opnemen. Insmeren met anti-zonnebrand crème is bij kinderen de belangrijkste en prettigste manier om zich tegen de zon te beschermen. Het lied helpt kinderen en hun verzorgers om insmeren leuk en vanzelfsprekend te maken. En dit past goed bij de kern van de campagne: Ga lekker naar buiten, geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt!

Insmeerstations
Voor scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen heeft KWF Kankerbestrijding opvallende lespakketten en speciale insmeerstations ontwikkeld. Leerkrachten kunnen zich opgeven voor een gratis zonkrachtbericht. Is de zonkracht hoog, dan wordt het insmeerstation met zonnebrandcrème bij de deur gezet en weten de kinderen dat ze moeten smeren. Ook zijn er bouwplaten voor eigen insmeerstations, om papa’s en mama’s ook aan het insmeren te krijgen. Alle materialen worden gratis beschikbaar gesteld via www.kwfkankerbestijding.nl/kinderen .

Plaats een reactie