Zonverbranding in jeugd verdubbelt kans op melanoom

Met de prachtige weersvoorspellingen voor de komende dagen waarschuwen Stichting Melanoom en KWF Kankerbestrijding voor de gevaren van de zon. Zonverbranding op jonge leeftijd verdubbelt de kans op melanoom, een zeer agressieve en dodelijke vorm van huidkanker.

Daarom willen Stichting Melanoom en KWF jongeren structureel bewuster maken van het belang van goede zonbescherming met de lancering van hun landelijke preventiecampagne ‘Enjoy the sun, protect your skin’.

Jongeren
Onder jongeren (20-30 jaar) is melanoom de meest voorkomende vorm van kanker en dit aantal is nog steeds stijgende. In 2013 werden in Nederland in totaal 5.409 nieuwe gevallen van melanoom geconstateerd [1]. Het aantal nieuwe gevallen van alle vormen van huidkanker is in Nederland in tien jaar tijd verdrievoudigd naar ruim 47.500 gevallen in 2012.

Nadine, 20 jaar en melanoompatiënt: “Op mijn 18e heb ik een melanoom gekregen. Ik ben vaak door mijn ouders gewaarschuwd, maar was eigenwijs en smeerde me niet altijd goed in. Nu ik terugkijk, had ik dit natuurlijk anders gedaan. Ik zou jongeren dan ook zeker adviseren om zon(verbranding) serieus te nemen, want het bruine kleurtje is tijdelijk maar je huid raakt voor eeuwig beschadigd.”

Melanoom
Een melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid en is een agressief groeiende, kwaadaardige tumor. Melanoom is een van de snelst uitzaaiende vormen van kanker en daardoor een levensbedreigende aandoening; jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom. Vroege herkenning en behandeling zijn zeer belangrijk. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op volledige genezing groot. In veel gevallen is huidkanker, waaronder melanoom, een direct gevolg van blootstelling aan UV-straling, door zonverbranding en overmatige blootstelling aan de zon. Verbranding door de zon als kind verdubbelt de kans op melanoom.

Preventiecampagne ‘Enjoy the sun, protect your skin’
Met deze landelijke preventiecampagne richten Stichting Melanoom en KWF zich op jeugd en jongvolwassen. Zonverbranding op jonge leeftijd kan namelijk desastreuze gevolgen hebben op latere leeftijd en huidkanker kan veelal voorkomen worden door goede bescherming tegen de zon (UV-straling, verbranding en overmatige blootstelling).

The Cream Team

Samen lanceren de organisaties de videoclip ‘The Cream Team’, waarin zonbescherming uiteraard centraal staat. In de video volg je ‘The Cream Team’, een groep zware jongens die mensen willen beschermen tegen de zon, door stad, park en strand langs vergeten insmeermomenten. De videoclip eindigt met een ‘cream fight’, onder leiding van Juvat Westendorp (bekend van So You Think You Can Dance).

De campagne loopt de hele zomer van 2014 en zal via diverse promotionele activiteiten zoals social media (#thecreamteam) onder de aandacht worden gebracht.

Meer informatie
www.facebook.com/StichtingMelanoom
www.facebook.com/KWFKankerbestrijding

[1] Voorlopige incidentiecijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland, kunnen nog naar boven worden bijgesteld.

Plaats een reactie