Zonnebankadvies via smartphone app TAN-R

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) lanceert de Nederlandstalige versie van de app TAN-R. Met deze app voor de smartphone kunnen consumenten voordat zij een bezoek aan de zonnebank brengen, zelf hun huidtype bepalen. De app geeft ook advies over het gebruik van de zonnebank en eventuele risico’s die daar aan verbonden zijn.

De app is in opdracht van 12 Eu-lidstaten (inclusief Nederland) door de Europese organisatie PROSAFE ontwikkeld. Aanleiding daarvoor is een recent uitgevoerde handhavingsactie in deze EU-lidstaten gericht op het veilig gebruik van zonnebanken in zonnestudio’s, sportstudio’s en zwembaden. De NVWA was hiervan de initiatiefnemer en projectleider.

Uit de handhavingsactie in de 12 EU lidstaten blijkt dat in ongeveer de helft van de zonnebankcentra en andere gelegenheden (bijvoorbeeld sportscholen, zwembaden) de wettelijke uv-stralingslimiet van 0,3W/m2 wordt overschreden. Bovendien krijgen consumenten onvoldoende voorlichting over de risico’s van zonnebankgebruik en vaak geheel geen individueel gebruiksadvies.

Vergeleken met de andere lidstaten is de situatie in Nederland beter. Het naleefniveau bij zonnestudio’s ligt op ongeveer 80% en de informatievoorziening is goed.

Dit komt mede door eerdere succesvolle aanpak van de NVWA in samenwerking met de brancheorganisatie Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ). Alleen bij zwembaden en sportscholen met zonnebanken is de naleving en informatievoorziening nog niet op het gewenste niveau.

Downloaden
iTunes store
Android

Meer informatie
Dossier zonnebanken
– website PROSAFE

Plaats een reactie