ZonMw helpt voortijdig schoolverlaten tegengaan

Het aantal leerlingen dat in het schooljaar 2009-2010 voortijdig is gestopt met school is verder gedaald naar 39.600; 3.000 minder dan het jaar ervoor. Dat heeft minister Van Bijsterveldt (OCW) bekend gemaakt. Volgend jaar moet de uitval maximaal 35.000 per jaar bedragen, een halvering ten opzichte van 2002.

ZonMw helpt op verschillende manieren het schoolverlaten en de nadelige gevolgen ervan te voorkomen, door onderzoek te financieren dat helpt te achterhalen welke factoren leiden tot voortijdige schooluitval. Daarnaast worden initiatieven ondersteund die het voortijdig schoolverlaten helpen aanpakken.

Hieronder vallen ook interventies die inhaken op factoren waarvan wordt aangenomen dat ze samenhangen met voortijdig schoolverlaten. Denk bijvoorbeeld aan leerachterstanden terugdringen, het leefklimaat op school bevorderen, gedragsproblemen aanpakken en (systeem)therapie inzetten voor het hele gezin.

Het terugdringen van het aantal jongeren dat zonder diploma de schoolbanken verlaat is een van de topprioriteiten van dit kabinet.

1 gedachte over “ZonMw helpt voortijdig schoolverlaten tegengaan”

  1. Ik las laatst dat er in de VS scholen zijn waar ze de leerlingen een soort van zakgeld geven als ze aanwezig zijn, echt achterlijk. Je moet de problemen aan pakken bij de wortel middels bijvoorbeeld gedragstherapie.

    Groeten Adriana

    Beantwoorden

Plaats een reactie