Zonlicht doet meer dan alleen natuurlijke aanmaak vitamine D

Gematigde blootstelling aan zonlicht doet meer goeds voor het lichaam dan enkel de natuurlijke aanmaak van Vitamine D. Na eerdere onderzoeksresultaten van de Erasmus Universiteit, zijn nu ook wetenschappers uit Australië tot eenzelfde conclusie gekomen.

“Zij onderstrepen duidelijk wat anderen al eerder ontdekten: gematigde blootstelling aan UV-licht is wenselijker dan het innemen van supplementen”, aldus Ad Brand van het Sunlight Research Forum.

Zonlicht effectiever dan supplementen
Het gehele immuunsysteem van het menselijk lichaam wordt gestimuleerd bij gematigde blootstelling aan zonlicht, is te lezen in de onderzoeksresultaten van een drietal wetenschappers aan de University of Western Australia. “Een verantwoorde omgang met zonlicht – buiten en/of binnen – doet dus veel meer goeds voor de mens dan vitamine D via voedsel of speciale supplementen kan doen”, legt Brand uit. Door de toename aan onderzoeken die zich richten op UV-licht en vitamine D, is er steeds meer inzicht in de werking en effecten ervan.

UV belangrijker dan vitamine D
De Australische wetenschappers bekeken in hun studie het effect van blootstelling aan zonlicht en het effect van enkel vitamine D op het immuunsysteem. Zij concluderen dat UV-licht wellicht op een breder vlak belangrijk is dan enkel vitamine D. Dit geldt infecties en bij immuunziekten zoals psoriasis, multiple sclerosis en astma.

De enige natuurlijke wijze
Aanvullend blijven de positieve effecten van Vitamine D belangrijk, hetgeen wordt aangemaakt bij gematigde blootstelling aan zonlicht. Het is de enige echt natuurlijke wijze om vitamine D in het lichaam te krijgen. Inmiddels is alom bekend en wetenschappelijk geaccepteerd hoe gezond deze lichaamseigen vitamine is. Het gaat botontkalking tegen, maar is ook bewezen preventief bij het ontstaan van darmkanker. Daarnaast zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken die preventieve eigenschappen toewijzen aan vitamine D bij het ontstaan van borstkanker, prostaatkanker en hart- & vaatziekten.

Gezondheidskosten door vitamine D-tekort
Op een verantwoorde manier zonnen, is echter niet voor iedereen weggelegd. Het is voor personen met een extreem gevoelige huid voor zonlicht (zoals huidtype 1) beter om uit het zonlicht te blijven – zoals artsen ook voorschrijven. Zij kunnen hun vitamine D-niveau op peil houden met behulp van supplementen.

De algehele gezondheid krijgt dus een oppepper van voldoende zonlicht en vitamine D. “Tegelijkertijd weten we dat het overgrote deel van de Westerse bevolking vanaf oktober tot april kampt met een groot tekort aan deze vitamine. De kosten voor de gezondheidszorg kunnen met miljoenen worden gereduceerd wanneer het vitamine D-niveau bij iedereen op peil is”, refereert Brand naar wetenschappelijke studies.

Bron: Nature Reviews Immunology 11 – 584-596 september 2011; doi:10.1038/nri3045
Door: Dr. Hart en Dr. Gorman van Telethon Institute for Child Health Research, Centre for Child Health Research, University of Western Australia en Dr. Finlay-Jones van de Edith Cowan University, Perth.

Plaats een reactie