Zomerse sferen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Deze zomer is er voor kinderen en volwassenen weer van alles te beleven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wandelen, fietsen, genieten van muziek en wild zien: het Park biedt bezoekers ook dit jaar weer een palet aan mogelijkheden. Wat de zomer van 2010 extra bijzonder maakt is het 75-jubileum van het Park.

Jubileumexcursie

In de maanden juli en augustus organiseert het Park de unieke Jubileumexcursie “een uniek Park, een unieke excursie”. Deelnemers verkennen het Park per fiets en te voet en brengen een bezoek aan het Jachthuis Sint Hubertus. Dit voormalig buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, ontworpen door de bekende architect Berlage, heeft een unieke geschiedenis. Een bezoek aan dit bijzondere gebouw is dan ook zeer de moeite waard. Deelnemers genieten tussendoor van een kopje koffie of thee in de Theekoepel naast het Jachthuis en ontvangen aan het eind van de dag het prachtige Hoge Veluwe Boek.

Jachthuis Sint Hubertus
Elke maandag in juli en augustus combineert de architectonische excursie “Jachthuis Sint Hubertus binnen en buiten” een rondleiding door het Jachthuis Sint Hubertus met een wandeling door het terrein rondom het Jachthuis. Architect Berlage had met zijn ontwerp een totaalkunstwerk voor ogen: hij ontwierp zowel het interieur als het exterieur. Zo ontstond er een uniek geheel. Vooraf reserveren voor deze activiteit is noodzakelijk.

Kinderactiviteiten

Ook kinderen kunnen volop genieten van leuke en spannende activiteiten. Voor kinderen die van avontuur houden organiseert het Park het Kindersafarikamp op verschillende data in juli en augustus. Kinderen blijven dan een nachtje slapen in het Park en gaan met Boswachter Henk Ruseler ’s avonds en ’s ochtends op ontdekkingstocht. Verder organiseert het Park iedere dinsdagmiddag kinderrondleidingen in het Jachthuis Sint Hubertus. Zo leren kinderen op een speelse manier de geschiedenis van het Jachthuis kennen.

Wandelen en fietsen

Het Park vergeet de wandel- en fietsliefhebbers natuurlijk niet. In de maanden juli en augustus worden er verschillende wandelingen en fietstochten georganiseerd voor jong en oud. ’s Ochtends, ’s avonds, door het bos of over de vlakte; het Park heeft voor ieder wat wils. De kans bestaat dat bezoekers op één van deze wandelingen wild zien.

Speciaal voor het 75-jarig jubileum is er een nieuwe wandeling aangelegd in het centrumgebied van het Park, het Landschappenpad. Deze vijf kilometer lange cultuurhistorische wandeling voert langs de hoogtepunten van het Park, zoals het wereldbefaamde Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en de weidse vlakte van het Pampelse Zand.

Wild zien

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat bekend om zijn grote wildzichtbaarheid. In het Park bevindt zich een aantal wildobservatieposten die alleen met een gids te bezoeken zijn. Tijdens de Wildkanselexcursie die iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag gehouden wordt in de maanden juli en augustus, krijgen bezoekers de kans om wild te zien en leren zij over het gedrag en de leefwijze van de belangrijkste dieren van het Park.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe onderscheidt zich van andere natuurgebieden in Nederland door het vroege aanbreken van de bronsttijd van edelherten. Tijdens de bronsttijd strijden de herten om de gunsten van de hindes. Dit gaat gepaard met het mysterieuze burlen en het imponeren van hun rivalen door middel van lichaamskracht. Tijdens één van de dagelijkse bronstexcursies in september kunnen bezoekers dit geweldige spektakel van dichtbij meemaken.

Muziek

Iedere eerste zondag van de maand laat Jachthoornblazersgroep de Overlopers het karakteristieke geluid van de jachthoorn over het Marchantplein schallen. Deze groep, die al vier keer op rij keer Nederlands kampioen is geworden, maakt van elke toon een feest voor het oor. Ook Big Band Triple B laat een vrolijke noot horen.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland en voert een subsidieonafhankelijke exploitatie. Het Park bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Kröller-Müller Museum, de beeldentuin en het Jachthuis Sint Hubertus vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur. Het Park wordt jaarlijks bezocht door ruim 500.000 betalende bezoekers.

Praktische informatie

Voor de meeste activiteiten en excursies is reserveren noodzakelijk. Dit kan via Reserveringen: reserveringen@hogeveluwe.nl. Via www.hogeveluwe.nl kan de belangrijkste informatie over alle activiteiten en excursies worden gevonden.

Plaats een reactie