Zó werkt het met de chiropractor en je zorgverzekering

Stel: je bent altijd gezond, hebt nooit wat in ineens krijg je rugklachten. Je weet niet waar je terecht kunt en een goede vriend raadt je aan naar de chiropractor te gaan. Een behandelaar die veel minder bekend is dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Wat doet een chiropractor dan, hoe kun je daarheen en hoe kon je de kosten vergoed krijgen?

Wat is chiropractie en wanneer ga je erheen?

Chiropractie is een onderdeel van de alternatieve geneeswijzen. Je komt meestal bij een chiropractor terecht als je klachten hebt aan de rug of nek of bij nadere klachten met een oorsprong in de wervelkolom, het zenuwstelsel en de spieren en gewrichten. Chiropractie valt in Nederland onder de alternatieve geneeswijzen en is een vrij beroep. Dit wil zeggen dat het niet door de overheid gereguleerd en erkend wordt.

chiropractor onderrugklachten

Hoe kom ik bij een chiropractor?

Een chiropractor is een eerstelijns zorgaanbieder. Dat wil zeggen dat je zonder verwijzing van een medisch specialist bij de chiropractor terecht kunt. Toch is het wel aan te raden advies in te winnen bij een huisarts of medisch specialist. Chiropractie vind je in heel Nederland in veel gemeentes terug, de keuze is ruim.

Chiropractor en het eigen risico

Om de kosten voor chiropractie vergoed te krijgen, moet je je aanvullend verzekeren. De kosten vallen daarom niet onder het eigen risico.

Wat kost chiropractie?

De kosten voor chiropractie verschillen per aanbieder. Een chiropractor is vrij in het bepalen van zijn of haar prijs per behandeling. Een gemiddeld consult kost meestal rond de 50 a 60 euro. Dit is mede afhankelijk van het traject.

chiropractor rugklachten

Aanvullend verzekeren voor chiropractie

Om de kosten voor de chiropractor vergoed te krijgen kun je je aanvullend verzekeren. Je verzekert je dan voor alternatieve geneeswijzen. Het is belangrijk om te letten op de vergoeding die de zorgverzekeraar biedt. Je kunt dat controleren in dit vergoedingsoverzicht van Independer. Het kan namelijk zijn dat er een maximum bedrag is vastgesteld per behandeling of dat er een maximum percentage wordt vergoed van de gemaakte kosten. Ook kan er een vergoeding per dag worden bepaald. Omdat er onder alternatieve geneeswijzen ook ander behandelaars vallen, kan dit slim zijn om op te letten. Misschien wil je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een homeopaat. Vaak stelt een verzekeraar een totaalbedrag in voor het vergoeden van alternatieve geneeswijzen.

Contractering van chiropractie

Om zeker te weten dat jouw verzekeraar de kosten van de chiropractor vergoedt, is het belangrijk te kijken naar de contractering. Niet elke chiropractor heeft een contract afgesloten met elke verzekeraars. Omdat chiropractor een vrij beroep is, vereisen de meeste verzekeraars dat een chiropractor is aangesloten bij een beroepsvereniging. Beroepsverenigingen stellen verschillende eisen om tot hun vereniging te worden toegelaten. Zo controleren zij bijvoorbeeld of chiropractors voldoende nascholing volgen en over relevante diploma’s beschikken.
Je kunt bij je chiropractor (bijvoorbeeld telefonisch of op hun website) checken of zij aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Check vervolgens bij je zorgverzekeraar van welke beroepsvereniging zij een eventueel lidmaatschap vereisen voor een vergoeding.

Plaats een reactie