Door het coronavirus zijn we anders naar onze dagelijkse dingen gaan kijken. We zijn voorzichtiger als we boodschappen doen, we maken de karretjes allemaal schoon, dragen een mondkapje in het openbaar vervoer en volgen fysiotherapie op afstand. ‘Fysio op afstand’, hoor ik je denken? Zeker! Gewoon online via je laptop of mobiel. Hoe dat in z’n werk gaat, leggen we je graag uit.
Beeldbellen als alternatief voor een echte afspraak
Het kan zijn dat je niet in de gelegenheid bent om naar de praktijk te gaan voor jouw afspraak met een fysiotherapeut. Bijvoorbeeld omdat je zelf (lichte) klachten hebt en de deur niet uit mag. Of omdat het je geen veilig gevoel geeft. Beeldbellen is dan een goed alternatief. Zeker als je enkel een paar vragen hebt, bijvoorbeeld over de oefeningen die je een keer hebt meegekregen. Of je gebruikt het beeldbellen als graadmeter om te bepalen of een bezoekje aan de praktijk noodzakelijk is. Als de therapeut écht moet behandelen, moet je natuurlijk wel langskomen. Behandelen op afstand is dan nog net een brug te ver.

Hoe bereid je een videogesprek voor?
Zeker als je niet gewend bent om te videobellen, is het handig om het gesprek voor te bereiden. Het kan misschien een beetje onwennig aanvoelen. Een goede tip is om van tevoren vragen op te schrijven die je wilt stellen. Pak tijdens het bellen je briefje er bij en zo vergeet je niks.
Oefeningen via een app of per mail
Naast beeldbellen met je therapeut, zijn er ook nog andere digitale mogelijkheden voor fysiotherapie of afstand. Vraag aan de praktijk of ze werken met een app bijvoorbeeld. Er zijn veel praktijken die hier gebruik van maken. Jouw therapeut kan dan een aantal oefeningen selecteren die voor jou goed zijn. En via de app krijg je instructie en een herinnering als het tijd is om je oefeningen te doen. Hebben ze geen app? Vraag dan of je de oefeningen per mail kan krijgen. Zo kan je ze nooit vergeten.
Fysiotherapie en je zorgverzekering
Je krijgt fysiotherapie (vanaf de 21e behandeling) vergoed uit je basisverzekering van je zorgverzekering als je een chronische indicatie hebt. Heb je geen chronische indicatie? Of wil je tot de 21e behandeling wel een vergoeding krijgen? Dan kun je je aanvullend verzekeren. Kijk hier goed naar als je een zorgverzekering gaat afsluiten. Check dan voor de zekerheid ook of de aanvullende zorgverzekering ook fysiotherapie op afstand vergoed.