Is zittend plassen voor mannen beter?

Een toiletbezoek: voor vrouwen betekent het minutenlang wachten in een lange rij, voor mannen gaat het snel en gemakkelijk. Tegen een boom, tegen een muurtje, in een steegje; staand plassen is ideaal. Maar is het niet beter voor mannen om zittend te plassen? Uroloog en seksuoloog Bert Messelink, werkzaam bij het bekkenbodemcentrum van het UMCG, geeft antwoord op deze vraag.

“Als je gezond bent en goed kunt plassen, maakt het niet uit of je dat staand of zittend doet” vertelt Bert Messelink. “Maar als het niet zo gemakkelijk gaat, bijvoorbeeld als je steeds vaker naar de wc moet, of de straal wordt minder krachtig, dan kun je beter zittend plassen.”

De kluisdeur van de Nederlandse bank
Wel of niet goed kunnen plassen heeft voor een groot deel te maken met de bekkenbodemspier. “De botten in het bekken zitten in een trechtervorm onderin je romp met aan de onderkant een grote opening”, legt Bert Messelink uit. “Om te voorkomen dat organen, zoals de darmen en de blaas, eruit vallen, is die afgesloten. Maar er moet ook nog wat uit kunnen, zoals urine en ontlasting. Het moet dus een flexibele opening zijn.”

Lees het gehele artikel, geschreven door Jeanine Bronsema, op de website van KennisInZicht.

Nodig plassen

Plaats een reactie