Zitdaterechtin.nl – Consument onwetend over sigaret

Wat zit er nou eigenlijk in een sigaret? In Nederland word je als consument goed ingelicht over producten: er zijn energielabels voor huizen, bijsluiters voor medicijnen en keurmerken voor gezonde voeding. Maar wat weten we van sigaretten?

Nagellakremover – Zit dat echt in een sigaret?

In andere landen is meer openheid over de samenstelling van tabaksproducten. Dat is voor het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) reden om op zoek te gaan, samen met de Keuringsdienst van Waarde.

Kinderen van de Keuringsdienst gaan zelf op onderzoek uit naar de stoffen die in tabaksrook zitten. Op alle tabaksproducten staat de verplichte waarschuwingstekst dat tabaksrook waterstofcyanide en benzeen bevat. Maar wat zijn dat voor stoffen? Waterstofcyanide is bijvoorbeeld gebruikt als rattengif en benzeen in verfverdunner. “Dat gebeurt al bijna niet meer”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. “Maar in tabaksrook zit het nog steeds. Dat is vreemd.”

Jonge rokers
De meeste Nederlandse kinderen gaan op hun 14de roken. Onder kinderen van 13 jaar rookt acht procent, een jaar later is dat twintig procent, onder 15-jarigen zelfs 31 procent (het landelijk gemiddelde ligt op ongeveer een kwart). Het percentage rokende kinderen in Nederland is één van de hoogste van Europa. Op jonge leeftijd raken kinderen snel verslaafd aan tabak. “Hoe eerder ze beginnen, hoe groter de kans is dat ze hun hele leven blijven roken”, aldus Rutgers. “Als kinderen weten wát ze roken, kunnen ze zelf een bewuste keuze maken.”

Zelf op onderzoek uit
Voor de filmpjes werkt het Astma Fonds samen met de makers van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Net als in dat programma, gaan kinderen zelf op onderzoek uit: wat zit er nou eigenlijk in een sigaret? Daarvan staan filmpjes op de website www.zitdaterechtin.nl. Kinderen kunnen de filmpjes met elkaar delen via internet. Alle gesprekken in de filmpjes zijn gemaakt volgens de vertrouwde journalistieke formule van de Keuringsdienst van Waarde.

Astma Fonds wordt Longfonds
Het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) strijdt tegen longziekten en wil gezonde longen gezond houden. In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Astma Fonds verandert binnenkort haar naam in Longfonds, want gezonde longen zijn van levensbelang.

Meer informatie
www.zitdaterechtin.nl

Plaats een reactie