“Zijn we wel zo vrij als we denken”

Al bijna 70 jaar vieren we op 5 mei dat we bevrijd zijn van een oorlog die het grootste gedeelte van de Nederlanders niet heeft meegemaakt. We vieren feest, kijken naar bandjes en drinken een biertje.

stopwatch

Ik vraag me af in hoeverre we tussen alle plastic bierglazen en de muziek van Gers Pardoel nu echt stil staan bij de ware betekenis van vrijheid. Zijn we wel zo vrij als we denken, of als we zouden willen zijn?

Door: Ilonka Ketzer

Ik denk het niet. Ik denk dat de meeste mensen geleefd worden in plaats van zelf te leven. Het trieste is dat de meerderheid van de mensen dit niet eens doorheeft. We denken dat we vrij zijn, maar ondertussen vullen we ons leven met allerlei plichtplegingen en proberen we te voldoen aan allerlei verwachtingen die de omgeving van ons heeft. We hebben het niet eens in de gaten. Het is een soort schijnvrijheid. Waren we eerst allemaal vrije geesten, inmiddels zitten we in een baan die niet bij meer ons past en hebben we een relatie waar we niet happy van worden. Deze schijnvrijheid biedt een bepaalde mate van zekerheid en veiligheid. Maar echt vrij is het niet.

Als deze zekerheden wegvallen beseffen we pas hoe onvrij we eigenlijk al die jaren eigenlijk zijn geweest. We komen erachter wat vrijheid is zodra we het herwonnen hebben. Als we bevrijd zijn van de ketens van een verstikkende relatie of een benauwende baan.

Na mijn burnout kwam ik er pas achter hoe onvrij ik jarenlang was geweest. Ik had me teveel aangepast aan mijn omgeving en te veel rekening gehouden met anderen. Zo zat ik in mijn werk en in mijn relatie steeds meer gevangen in een wereld van verwachtingen en verplichtingen. Muurvast. Totdat ik letterlijk geen kant meer op kon omviel. Ik werd gedwongen om mijn leven om te gooien omdat ik niet anders kon. Na een hobbelige weg met de nodige ups en downs ging het in een keer lijnrecht naar beneden. Als een vogel in de vrije val. Een hoopje ellende.. Er was helemaal niks Geen relatie, geen werk, geen energie. Alles was op.

Janis Joplin zong ooit: “Freedom is just an other word for nothing left to lose”. En zo is het dus ook. Vanuit de bodem van de put keek ik omhoog en zag alleen maar een blauwe lucht. Ik heb mij nog nooit eerder zo vrij gevoeld.

Plaats een reactie