Zijlstra lanceert knooppunt biobanken

Met de lancering van het knooppunt van biobanken BBMRI-NL heeft staatssecretaris Zijlstra een belangrijke impuls gegeven aan het biomedische onderzoek in ons land.

Nederland telt zo’n 140 biobanken die BBMRI-NL met elkaar wil verbinden. Dit levert een schat aan informatie op, waardoor grootschaliger onderzoek mogelijk wordt. Lichaamsmateriaal (bloed, weefsel, urine etc) kan met de huidige techniek sneller worden geanalyseerd en door koppeling van de biobanken is er meer materiaal te analyseren. Hierdoor komt kennis over oorzaken van afwijkingen bij mensen sneller beschikbaar, kennis die noodzakelijk is om remedies te vinden voor ziekten.

Zoektocht naar medicijn
Als voorbeeld van het succes van de biobanken noemde Zijlstra de zoektocht naar een medicijn voor de ziekte van Duchenne – een ernstige spierziekte – die afgelopen jaar werd beloond met een fraai resultaat. Gert Jan van Ommen, nu ook wetenschappelijk directeur van BBMRI werd hiervoor eerder dit jaar al koninklijk onderscheiden.

Nederland geeft wat Zijlstra betreft het goede voorbeeld in Europa ,,met een perfect georganiseerd stelsel van biobanken in het BBMRI.’’

Plaats een reactie