Zijlstra beperkt vrije en betaalbare keuze studierichting deeltijdstudenten

Het kabinet wil stoppen met de financiering van het deeltijdonderwijs en in plaats daarvan studenten een beurs geven voor alleen specifieke opleidingsrichtingen als zorg, onderwijs en economie. Dat kondigde staatssecretaris Zijlstra vrijdag 30 maart 2012 aan in de ministerraad.

Volgens GroenLinks beperkt de maatregel de vrije en betaalbare opleidingskeuze van mensen. Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil een hoorzitting over de toekomst van het deeltijdonderwijs.

“Zijlstra beperkt met zijn maatregel de vrije en betaalbare opleidingskeuze van mensen om deeltijd te gaan studeren. Ik vraag me af waarom een liberale staatssecretaris voor een dergelijke planeconomie kiest. Hiermee bepaalt de overheid wat jongeren en volwassen moeten studeren. Studenten zijn niet alleen toekomstige werknemers, maar ook mensen in ontwikkeling. Ook in de toekomst moeten er nog geschiedkundigen en filosofen van de universiteiten en hogescholen komen”, zegt Klaver.

GroenLinks wil weten of een beurs voldoende is om het grootste deel van de opleidingskosten te betalen. Ook wil GroenLinks boven tafel krijgen wat de maatschappelijke effecten van de maatregel zijn. Bijvoorbeeld het effect op de arbeidsmarkt en of dit negatief uitpakt voor het onderwijsniveau in Nederland.

“Onze arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler en mensen werken steeds langer door. Dat betekent dat omscholing, deeltijdstudies en specifieke beroepsopleidingen om mensen van baan naar baan te begeleiden steeds belangrijker worden. Het is belangrijk dat modernisering van het deeltijd onderwijs recht doet aan die ontwikkeling”, aldus Klaver.

Plaats een reactie