Het menselijk lichaam zit complex in elkaar. Er hoef maar iets mis te gaan of er ontstaat een ziekte. Er zijn dan ook ontzettend veel verschillende ziektes. Daardoor worden sommige mensen bang voor een ziekte. Dat komt zelfs zo veel voor dat het als afzonderlijke stoornis wordt gezien: Ziektevrees, ofwel hypochondrie.
Ziektevrees
Ziektevrees komt vooral in de westerse samenleving veel voor. Het is een angststoornis waarbij men steeds denkt een ernstige ziekte te hebben. Hoewel lang niet iedereen ziektevrees serieus neemt, kan het ontzettend veel invloed hebben op iemands leven.
Medisch niets te vinden
Lichamelijke klachten komen natuurlijk altijd ergens vandaag. Toch hebben talloze onderzoeken reeds uitgewezen dat lichaam en geest een wisselwerking met elkaar hebben. Als je lang genoeg denkt dat je buikpijn hebt, ga je vanzelf pijn in je buik voelen. Dit proces speelt een belangrijke rol bij ziektevrees. De kans is groot dat er daadwerkelijk pijn in het lichaam gevoeld wordt. Op basis daarvan kan de persoon die dit ervaart ontzettend bang zijn voor een ernstige ziekte. Wanneer daar op medische gronden echter geen sprake van is, spreken we van ziektevrees.
Symptomen
Er zijn verschillende symptomen op te sommen van hypochondrie. Allereerst zijn mensen die dit hebben de hele dag met hun lichaam bezig en voelen ze van alles. Ze focussen zich nadrukkelijk op ‘gewone’ lichamelijke klachten zoals jeuk, een pijnscheut, kramp of hoofdpijn. Deze klachten kunnen ontzettend veel onschuldige oorzaken hebben. Mensen met ziektevrees zien deze klachten echter vooral als een symptoom van een ernstige ziekte. Daardoor ontstaat er al snel paniek wanneer iemand met deze aandoening lichamelijke klachten krijgt. Zelfs wanneer een dokter een ernstige ziekte uitsluit, kan dat voor mensen met ziektevrees onvoldoende zijn om van hun angst af te komen. Ze geloven simpelweg de dokter niet of de angst komt na een poosje gewoon weer terug.
Vicieuze cirkel
Hoewel ziektevrees uiteraard voornamelijk een mentale aandoening is, heeft de extreme angst die erdoor kan ontstaan wel weer lichamelijke gevolgen. Daardoor maakt de persoon die hier last van heeft zich nog drukker waardoor de klachten weer kunnen verergeren. Hierdoor kan men in een vicieuze cirkel terecht komen. Veelgehoorde klachten in dat geval zijn benauwdheid, hyperventilatie en duizeligheid. Ook kan men steken rond het hart ervaren of last krijgen van hartkloppingen. Gerust stellen is in deze fase nauwelijks mogelijk. Ook kunnen er maagklachten ontstaan en kan de patiënt de controle over zichzelf verliezen uit pure angst om ernstig ziek te zijn of zelfs dood te gaan.
Kenmerken
Veelgehoorde kenmerken van mensen met hypochondrie zijn dat ze een gebrekkige eetlust hebben en in veel gevallen ook nog eens moeite hebben om in slaap te komen. Vaak is er sprake van voortdurende onrust, bezorgdheid en prikkelbaarheid.
Zelf op onderzoek
Alle effecten die mensen met ziektevrees ervaren worden over het algemeen nog eens versterkt doordat ze zelf gaan onderzoeken. Ze zoeken bijvoorbeeld op internet op wat ze zouden kunnen hebben en zoeken daarbij vooral naar ‘medische bewijzen’ voor hun eigen angst. Verder wordt het lichaam continu gecontroleerd op afwijkingen.