Ziekenhuizen kiezen voor Mediq

Vanaf 1 januari 2012 zijn niet de huidige apotheken, maar de ziekenhuizen verantwoordelijk voor het verstrekken van specialistische medicatie aan de patiënt, de zogenaamde TNF-alfaremmers. Mediq vindt het belangrijk dat patiënten de specialistische farmaceutische zorg daar krijgen, waar deze het meest gewenst is. Dat kan aan huis bij de patiënt zijn, maar ook bij de eigen openbare apotheek of apotheek van het ziekenhuis. Inmiddels hebben 12 ziekenhuizen voor hun patiënten gekozen voor de specialistische dienstverlening van Mediq Pharma Services.

De overheid heeft besloten om de kosten van TNF-alfaremmers per 1 januari 2012 over te hevelen naar het ziekenhuisbudget. TNF-alfaremmers zijn effectieve, maar dure geneesmiddelen, die worden voorgeschreven bij o.a. de behandeling van reuma, ontsteking aan de dikke darm en psoriasis (Reumatoïde Artritis, de ziekte van Bechterew, de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en Artritis Psoriatica). Het gaat niet alleen om de verstrekking van de geneesmiddelen, maar ook om de begeleiding bij de toediening van deze middelen, indien nodig met verpleegkundige hulp bij patiënten thuis.

Zorg voor de patiënt staat centraal
Uitgangspunt is dat er voor de patiënt niets verandert. Via het logistieke netwerk van Mediq krijgt de patiënt de geneesmiddelen in speciale koelboxen op elk gewenst moment en adres afgeleverd. Op aangeven van de arts verzorgt Mediq ook gespecialiseerde verpleegkundige hulp die de patiënt begeleidt met instructies of injecties. Uit recent uitgevoerd onderzoek blijkt dat patiënten deze dienstverlening zeer waarderen met een cijfer van 8,5 en hoger. Ook blijkt uit onderzoek dat het overgrote deel van de patiënten de voorkeur geeft aan deze zorg aan huis.

De zorgapotheek van Mediq Pharma Services is al jaren expert op het gebied van complexe zorg rondom onder andere deze specialistische medicatie en levert ziekenhuizen maatwerk. Nicole Schakenraad, directeur Mediq Pharma Services: “Het voordeel voor het ziekenhuis is dat de farmaceutische- en verpleegkundige zorg en verstrekking van TNF-alfaremmers niet volledig in eigen beheer georganiseerd hoeft te worden. Mediq Pharma Services heeft de ervaring, schaalgrootte en patiënten die wij nu al in de thuissituatie, dan wel via de eigen openbare apotheek of apotheek van het ziekenhuis van specialistische farmaceutische zorg en medicatie voorzien.”

Mediq Pharma Services is onderdeel van Mediq Apotheken Nederland.

Plaats een reactie