Ziekenhuizen in Barcelona verlagen budget met tien procent

0
582

Een op de drie liften zijn uitgeschakeld om de energiekosten te drukken. De helft van de fotokopieerapparaten is weg. Hele managementlagen zijn weggesneden. Verpleegafdelingen worden snel samengevoegd. Al deze maatregelen treffen ziekenhuizen in Barcelona, sinds de regering van Catalonië heeft besloten om de ziekenhuisbudgetten van 2011 te verlagen met 10% ten opzichte van die in 2010.

De ziekenhuizen kregen de opdracht te bezuinigen zonder de kwaliteit van zorg in gevaar te brengen. Deze deprimerende informatie kreeg ondergetekende op vrijdag 8 juli 2011 in de wandelgangen van de Universiteit van Navarre van collega’s.

Ik was in Barcelona voor een overleg over een Europese studie naar geïntegreerde zorg. De genoemde regering heeft ook een programma gestart om mensen met chronische aandoeningen vaker in de eerstelijn en niet in het ziekenhuis te behandelen.

Ook hier is sprake van een poging om ziekenhuiskosten te verlagen. Met haar 10%-besluit loopt de pas gekozen Catalonische centrum-regering vooruit op die van andere Spaanse deelstaten. Die laatste stellen de bezuinigingen uit tot na de verkiezingen binnen enkele weken.

Zij vermijden daarmee dat de zorg een onderwerp voor de verkiezingen wordt en populistische partijen daarop gaan winnen. Aldus mijn gesprekspartner, sociaal geneeskundige en zorgonderzoeker bij het UMC Barcelona, Albert Alonso.

Auteur: Prof. dr. A.J.P. (Guus) Schrijvers
Professor Schrijvers bekleedt de leerstoel Algemene Gezondheidszorg bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht.