Ziekenhuiszorg vervangen voor thuisverpleging niet goedkoper

Een van de doelen van het voorkomen van ziekenhuisopnames of het verkorten van de opnameduur door zorg te leveren bij de patiënt thuis is kostenbesparingen. Deze besparingen zijn in eerder onderzoek vaak overschat. Dit stelt Lucas Goossens in zijn proefschrift waarop hij vrijdag 18 januari 2013 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Goossens bestudeerde 29 eerdere internationale studies naar ziekenhuisverplaatste zorg over een tijdsbestek van 15 jaar. De meeste hiervan concluderen dat ziekenhuisverplaatste zorg voor kostenbesparingen zorgt. Volgens Goossens hebben ze er vaak geen rekening mee gehouden dat de laatste dagen van een opname, die worden vervangen door een thuisbehandeling, relatief goedkoop zijn. Ook is de ziekenhuiszorg voor deze groep patiënten vaak minder intensief dan die voor mensen die niet thuis kunnen worden behandeld.

GO AHEAD-studie
Goossens verrichtte zelf onderzoek onder patiënten met COPD (chronic obstructive pulmonary disease, een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis), In deze GO AHEAD-studie (Assessment of Going Home under Early Assisted Discharge) verbleven patiënten na een longaanval ofwel zeven dagen in het ziekenhuis of gingen ze na drie dagen naar huis, waar ze verder werden behandeld door thuiszorgverpleegkundigen. In totaal hebben 139 patiënten meegewerkt.

Deze behandeling leidde tot een bescheiden besparing op de zorgkosten, zonder duidelijk nadelen voor de gezondheid van de patiënt. Inclusief de kosten van mantelzorg en productiviteitsverliezen waren de besparingen aanzienlijk kleiner of zijn de kosten uiteindelijk zelfs hoger.

Goosens heeft hiernaast ook nog gekeken naar de voorkeur van 250 patiënten en mantelzorgers. Hieruit blijkt dat voor een groot aantal patiënten het (minder) aantrekkelijker maken van thuisbehandelingen geen invloed heeft op de keuze van de patiënt om wel of niet thuis te worden verzorgd. Voor de patiënten bij wie dit wel een rol speelde waren vooral de eigen bijdrage en de specialisatie van thuiszorgverpleegkundigen belangrijk bij hun keuze.

Promotie
Promovendus: Drs. L.M.A. Goossens
Proefschrift: Underestimated uncertainties. Hospital-at-home for COPD exacerbations and methodolgical issues in the economic evaluation of healthcare
Datum: Vrijdag 18 januari 2013

Plaats een reactie