Ziekenhuisinfecties met Staphylococcus aureus

Miquel Ekkelenkamp onderzocht infecties die complicaties zijn van medisch handelen, oftewel: “gezondheidszorg-geassocieerde infecties”. Hij richtte zich op één bacterie in het bijzonder, de Staphylococcus aureus (S. aureus), en op drie types infecties: blaasontstekingen, hersenvliesontstekingen en infecties van intravasculaire lijnen.

Hij vond dat S. aureus in de urine geen gevolg was van een bloedvergiftiging met deze bacterie, maar vaak juist een oorzaak. Ook concludeert Ekkelenkamp dat als bacteriën zich op neurochirurgische materialen hebben gehecht, ze uiteindelijk bijna altijd een hersenvliesontsteking veroorzaken. Ook lukte het om nauwkeurigere criteria voor hersenvliesontstekingen vast te stellen.

Zijn belangrijkste conclusie is dat wanneer S. aureus zich heeft genesteld op een intravasculaire lijn (een slang in de bloedbaan om medicijnen toe te dienen), dit heel vaak wordt gevolgd door bloedvergiftiging met deze bacterie. Hij stelt dat preventieve behandeling hiervan noodzakelijk is. Deze aanbeveling is intussen opgenomen in een internationale richtlijn.

Promotiegegevens
Promovendus: Miquel Ekkelenkamp
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Staphylococcus aureus and healthcare-associated infections
Promotor 1: Prof. dr. M.J.M. Bonten
Promotor 2: Prof. dr. J. Verhoef
Datum en tijd: 7/4/2011, 12:45 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie