Ziekenhuisapotheek Erasmus MC wint KNMP Zorginnovatieprijs

De winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs voorjaar 2012 is ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus MC voor het gestructureerd uitvoeren van medicatiebeoordelingen bij patiënten op de intensive care. Innovatief aan dit project is dat de apotheker samen met de artsen de ronde doet op de IC.

KNMP Zorginnovatieprijs voorjaar 2012

KNMP-voorzitter Jan Smits reikt de prijs dinsdag 13 maart 2012 uit tijdens de KNMP wetenschapsdag in het Beatrix theater in Utrecht. De prijswinnaar ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 5.000,- euro.

Minder medicatiefouten
Participatie van ziekenhuisapothekers op de intensive care reduceert het aantal medicatiefouten. De beschikbaarheid van 0,5 FTE ziekenhuisapotheker op deze afdeling verhoogt de medicatieveiligheid en de kwaliteit van de patiëntenzorg. Mogelijk is deze inzet van ziekenhuisapothekers ook kosteneffectief. Dat blijkt uit een pilotproject waarmee ziekenhuisapothekers van het Erasmus MC de KNMP Zorginnovatieprijs wonnen.

Doelmatig medicijngebruik
De KNMP kent dit initiatief de KNMP Zorginnovatieprijs toe, omdat er een duidelijk bijdrage wordt geleverd aan het veilig, effectief en doelmatig gebruik van medicijnen bij belangrijke risicogroepen. Ook wordt er aangetoond dat geprotocolleerde uitvoering van medicatiebeoordelingen door apothekers ook in het ziekenhuis kosteneffectief is. Tenslotte is dit initiatief een uitstekend voorbeeld voor andere apothekers, zowel in de eerste en tweede lijn om medicatiebeoordelingen als waardevolle zorgprestatie een plek te geven.

Innovatie en veranderende behoeften
De oproep voor de KNMP Zorginnovatieprijs heeft 17 inzendingen opgeleverd. De inzendingen laten goed zien dat apothekers continue verbetering van de medicatieveiligheid hoog in het vaandel hebben. Tegelijkertijd geven de inzendingen ook een beeld van wat er leeft onder apothekers.

Volgens de KNMP is voortdurende vernieuwing nodig om de zorg op de steeds veranderende behoeften van patiënten aan te laten sluiten. De KNMP Zorginnovatieprijs is bedoeld om initiatieven die bijdragen aan effectief, veilig en doelmatig medicijngebruik zichtbaar te maken en te waarderen. Oktober 2012 wordt de volgende KNMP Zorginnovatieprijs uitgereikt.

Plaats een reactie