Ziekenhuis Hardenberg trots op verlenging borstvoedingscertificaat

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg voert al jarenlang een actief beleid om het geven van borstvoeding te stimuleren. Sinds 2002 zijn zowel de kraam- als kinderafdeling in het bezit van het internationale certificaat ‘Baby Friendly Hospital’. Onlangs is dit certificaat, dat een goed borstvoedingsbeleid garandeert, weer verlengd voor drie jaar.

Destijds was het Röpcke-Zweers Ziekenhuis het eerste ziekenhuis in Nederland dat voor zowel de kraam- als kinderafdeling – tegenwoordig ondergebracht in de Zorgonderneming Vrouw & Kind – het predikaat ‘Baby Friendly Hospital’ mocht voeren. Het is een kwalificatie van de WHO en UNICEF. Inmiddels zijn in ons land vele ziekenhuizen gevolgd. Om het certificaat te verkrijgen en te mogen behouden, moet aan strenge eisen worden voldaan, die wereldwijd hetzelfde zijn.

WHO en UNICEF hebben 10 vuistregels opgesteld, waaraan de Zorgonderneming Vrouw & Kind in Hardenberg wederom voldoet. Zo krijgen in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis aanstaande en prille ouders voorlichting over de voordelen van borstvoeding, zijn alle betrokken medewerkers getraind in vaardigheden om het beleid uit te voeren – zoals helpen bij het aanleggen van de baby of afkolven van moedermelk en kunnen moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer blijven.

Doortimmerd beleid
Lenie Helmich, lactatiekundige (gespecialiseerd verpleegkundige op het gebied van borstvoeding) is de stuwende kracht in Hardenberg achter het borstvoedingsbeleid. “We hebben een doortimmerd beleid, waar we blijvend en hard aan werken, want het is een belangrijke kwaliteitsmeter. We hebben dagelijks contact tussen de kraam- en kinderafdeling om het borstvoedingsbeleid met elkaar af te stemmen. Het feit dat wij een borstvoedingsconsulente in dienst hebben, is als zeer bijzonder aangemerkt en uniek in Nederland.” Alle medewerkers zijn supertrots op de re-certificering.
Uiteraard kunnen ouders die kiezen voor flesvoeding ook rekenen op goede ondersteuning.

Zekerder
Dat het Hardenbergse ziekenhuis werk maakt van het geven van borstvoeding kan kersverse moeder Gea Hofsink volmondig beamen. “Ze komen steeds langs voor advies en helpen mij met het aanleggen. Ik voel me absoluut zekerder door deze ondersteuning.” Ze heeft bewust gekozen voor het geven van borstvoeding. “Dat is het beste voor mijn kindje en het is goed voor de hechting, het schept een band.”

Plaats een reactie