Ziekenhuis en universiteit bundelen hersenonderzoek

0
567

Het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht bundelen hun cognitie- en hersenonderzoek in ‘Neuroscience & Cognition Utrecht’. Het loopt van taalkunde en psychologie naar bèta-wetenschap en medisch onderzoek. Vrijdag 23 april start NC Utrecht met een wetenschappelijk symposium.

Het samenwerkingsverband Neuroscience & Cognition Utrecht omvat ruim tweehonderd wetenschappers en bijna driehonderd promovendi van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht. Vijf faculteiten en drie onderzoeksinstituten nemen deel aan de samenwerking. Centraal staan drie doelstellingen: onderzoekssamenwerking tussen de verschillende disciplines; het opzetten van gezamenlijk onderwijs, onder meer via summer schools; en het delen en versterken van onderzoeksfaciliteiten zoals de 7T MRI scanner van het UMC Utrecht.

Prof. dr. Marian Joëls van het UMC Utrecht is voorzitter van NC Utrecht. “In Utrecht hebben we een enorme concentratie aan cognitie- en neurowetenschappelijk onderzoek, waar we processen die met de hersenen te maken hebben in de volle breedte bestuderen. De clustering in NC Utrecht maakt ons in Nederland goed zichtbaar en versterkt de interne samenwerking.”

Vanuit het UMC Utrecht valt onder meer het onderzoek naar beroertes, de zenuwaandoening ALS, psychoses, ontwikkelingsstoornissen zoals autisme onder NC Utrecht.

Meer informatie is te vinden op de website www.uu.nl/ncu.