Ziekenhuis door een veiligheidsbril

0
588

De Raad van Bestuur van het Lievensberg ziekenhuis is gestart met het lopen van Veiligheidsrondes. Alle afdelingen met patiëntencontact worden tijdens deze rondes door een ‘veiligheidsbril’ bekeken.

Het idee van de Veiligheidsrondes komt uit de Verenigde Staten waar het instrument Walkrounds is ontwikkeld. Het VMS veiligheidsprogramma heeft dit vertaald naar de Nederlandse situatie en de naam veranderd in Veiligheidsrondes.

Een veiligheidsronde is geen inspectieronde om te kijken of iedereen zich aan de regels en afspraken houdt of om patiëntveiligheid te toetsen. Het is nadrukkelijk bedoeld om het bewustzijn over patiëntveiligheid te vergroten.

Om de veiligheidscultuur binnen een ziekenhuis te vergroten, is het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van onveilige situaties die kunnen leiden tot schade. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich realiseren dat ze zelf kunnen bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid op hun afdeling.

Foto’s
Ter voorbereiding op de eerste veiligheidsrondes kregen verpleegkundigen de opdracht om foto’s te maken van onveilige, maar ook van veilige situaties op hun afdeling. Ze zijn dus met een camera op pad gegaan en legden een aantal interessante situaties vast. Een verpleegkundige: “Ik dacht in eerste instantie: wat moet ik nou op de foto zetten? Maar toen ik de camera pakte en rondliep, bleek dat het zo moeilijk niet was om veilige en onveilige situaties te ontdekken”. Eén afdeling bracht met trots in beeld dat geen enkele verpleegkundige handsieraden droeg. Op een andere afdeling bleek het alarmkoord nabij een toilet buiten direct handbereik te zitten.

De gemaakte foto’s waren onderwerp van gesprek tijdens de Veiligheidsrondes. Na afloop werden de bevindingen teruggekoppeld naar de afdelingen. Waar nodig worden verbeteracties uitgevoerd.

Vorig artikelBodyTite: Nieuwe methode bij liposuctie
Volgend artikelVier keer zo veel depressie bij partners patiënten met dementie
Avatar
Met 367 bedden is het Lievensberg een middelgroot ziekenhuis. Ruim 110 medisch specialisten en circa 1.600 medewerkers verlenen zorg aan de inwoners van West-Brabant en de Zeeuwse gemeenten Tholen en Reimerswaal. Bovenregionaal verzorgt Lievensberg de specialistische functies psychiatrie (plus een Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis PAAZ), geriatrie (plus een Geriatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis GAAZ) en de dagbehandeling revalidatie. Het ziekenhuis kent daarnaast drie speerpunten: pijnbestrijding, oncologie en de zorg voor de oudere patiënt. Het Lievensberg ziekenhuis biedt alle moderne ziekenhuiszorg, inclusief spoedeisende hulp en intensive care. Het ziekenhuis investeert regelmatig in nieuwe onderzoek- en behandeltechnieken, trekt nieuwe medisch specialisten aan en schoolt medewerkers regelmatig bij. Kwaliteit en veiligheid staan centraal bij alles wat wordt ondernomen.