Ziekenhuis bereidt medewerkers digitaal voor op de nieuwbouw

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis verhuist in april 2011 naar zijn nieuwbouw aan de rand van ’s Hertogenbosch. Het heeft de ambitie om dat zo papierarm mogelijk te doen. Wat nu al digitaal kan, gaat digitaal. Zo worden de bijna 5.000 medewerkers met een unieke digitale e-learningmodule wegwijs gemaakt in de nieuwbouw. De module biedt informatie over ruim 40 onderwerpen over de nieuwbouw. Waar vinden medewerkers straks hun uniform, hoe kunnen zij betalen in het restaurant en tot welke ruimtes hebben zij toegang.

De module is te vinden op het JBZ-Leerplein; de digitale leeromgeving van het Jeroen Bosch Ziekenhuis waarmee verschillende doelgroepen online scholing ofwel e-learning volgen. De inzet van de leeromgeving om een grote groep een eenduidige handleiding aan te bieden is uniek. Ieder onderwerp kan worden voorzien van illustraties, bijlagen en verwijzingen. Bovendien kunnen bepaalde onderwerpen in een later stadium omgebouwd worden tot een echte scholing, zoals de werking van de patiëntentillift en bedrijfshulpverlening.

Coördinator van het JBZ-leerplein Bas Frederiks: ‘Uiteraard vinden er naast het aanbod van theorie ook speurtochten, instructies en scholingen op de nieuwe werkplek plaats. De theorie is de basis, maar zal in de praktijk goed moeten werken. De module neemt in ieder geval een belangrijke rol in het informeren van medewerkers over het werken op de nieuwbouw.’

Zoektocht
Het idee om het JBZ-Leerplein te gebruiken voor een digitaal handboek over de nieuwbouw is per toeval ontstaan. In een zoektocht naar middelen die kunnen worden ingezet om medewerkers te informeren bleek het JBZ-Leerplein dat bedoeld is voor kennisoverdracht zeer geschikt. Al blijft het in dit geval bij het lezen en bekijken van informatie en hoeven medewerkers geen examens af te leggen of opdrachten te maken. De wijze waarop het JBZ het JBZ-Leerplein inzet heeft inmiddels ook de interesse gewekt bij andere ziekenhuizen die ook in een nieuwbouwtraject zitten.

Belangrijke rol
Het JBZ- Leerplein is helemaal door medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis opgezet en gevuld. Vanuit het facilitair bedrijf is Nicole Koemans, als redacteur van het JBZLeerplein, mede verantwoordelijk voor de inhoud van de module. ‘Het handboek is nu al een tijdje beschikbaar voor medewerkers. Zij dragen er zelf aan bij dat het completer en duidelijker wordt door het stellen van specifieke vragen waardoor ik wijzigingen kan anbrengen.’Daardoor wordt het steeds completer en duidelijker.’

1 gedachte over “Ziekenhuis bereidt medewerkers digitaal voor op de nieuwbouw”

  1. In verband met een verhuizing binnen onze organisatie naar nieuwbouw en instructie daarover aan de medewerkers ben ik geïnteresseerd in het genoemde concept. Wie kan mij meer vertellen?

    Met vriendelijke groet,

    Paulien Veerhuis

    Beantwoorden

Plaats een reactie