Ziekenhuis Amstelland opent deuren voor jongeren tijdens Open dag van de Zorg

Gezien de geweldige belangstelling in 2010 heeft Ziekenhuis Amstelland ook dit jaar weer besloten haar deuren te openen tijdens de Landelijke Open Dag van de Zorg. Op zaterdag 19 maart wordt van 11.00 tot 15.00 uur speciale aandacht besteed aan jongeren die eens willen kijken hoe het is om in een ziekenhuis te werken. Het programma is informatief, leuk en vooral interactief.

Vele medewerkers van Ziekenhuis Amstelland grijpen de gelegenheid aan om het publiek te laten zien hoe divers hun werk is en hoe trots ze er op zijn. Interesse in high tech of logistiek? Of meer gevoel bij werken met mensen? Alles is tenslotte te vinden in de zorg! En overal zijn enthousiaste medewerkers aanwezig om de bezoekers meer te vertellen over de zorg die zij bieden. Maar men kan zich ter plekke ook oriënteren op een uitdagende baan in de zorg.

Werken in de zorg
Er is een beroepenmarkt, waarbij onder andere het NOVA-college informatie geeft over medische en niet-medische opleidingen in de zorg. Op de informatiemarkt vertellen medewerkers van het ziekenhuis graag iets over hun beroep.

Aandacht voor techniek en logistiek
Een ziekenhuis zonder techniek bestaat niet! Een kijkje bij de grote installaties onder het dak, hoe groot is een ziekenhuismagazijn, wie maakt de rolstoelen of de medische apparatuur als het stuk is, wie zorgt dat alle bedden weer schoon zijn en op zijn plaats staan? Kom het vragen!

Medische beroepen
Voor de deur staat de ambulancedienst de mensen al op te wachten en kan men een kijkje nemen in de ambulance.
In het ziekenhuis is het mogelijk om zelf een groot aantal medische en verpleegkundige zaken zelf te oefenen, bijvoorbeeld hoe een verpleegkundige of arts goed de handen wast (hygiëniste), de bloeddruk en hartslag meet of hoe een laboratoriummedewerker bloed prikt (op een kunstarm!).

Er is een speciaal ingerichte operatiekamer gemaakt waar men zelf even kan uitproberen hoe een operatiehandeling moet. Eén van de orthopeden van het ziekenhuis leert kinderen hoe je een knie moet opereren en bij de internisten wordt men uitgedaagd om alle organen binnen korte tijd weer terug te stoppen in een pop.

Bij de longfunctielaborant kunnen allerlei vragen worden gesteld over de werking van de longen en natuurlijk kan men ook even de longinhoud meten.

Verder wordt er onder andere een cursus reanimeren georganiseerd, een presentatie over botbreuken gegeven bij de afdeling Radiologie en wordt er een video van een echo getoond. De gipsverbandmeester laat zien hoe je een gipsverband aanlegt. Jongeren kunnen zelf een ziekenhuisbed opmaken, de luier van een baby in een couveuse verschonen en nog veel meer.

De afdeling Dietetiek heeft een heel circuit uitgezet over voeding. Dus ben je graag bezig met eten? Wel eens gedacht aan diëtist(e) worden? Zowel medewerkers van Amstelring als ziekenhuisdiëtisten vertellen van alles over hoe belangrijk voeding is, voor gezonde en zieke mensen.
Uiteraard kan men bij alle mogelijke activiteiten vragen stellen en informatie vragen over de beroepen in het ziekenhuis.

Voor de kleintjes
Naast serieuze zaken en activiteiten voor jongeren is ook gedacht aan de kleinere bezoekers; zij kunnen even kleuren bij de kraam of zich uitleven op het springkussen in de hal. Kinderen kunnen ook alvast een foto laten maken om te kijken hoe een uniform of doktersjas staat: in de fotostudio worden ze op de gevoelige plaat gezet.

Volledig programma
Bovenstaande is een greep uit het uitgebreide programma op 19 maart. Het volledige programma staat op de website van het ziekenhuis www.ziekenhuisamstelland.nl.

Plaats een reactie