Ziek worden van groente en fruit? Bangmakerij!

Groente en fruit eten is volkomen veilig en beschermt bovendien tegen chronische ziektes en aandoeningen aldus dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. Hij reageert hiermee op diverse berichten over gif op groente en fruit in Nederlandse media.

Volgens deze berichten zou het eten van groenten en fruit je hormoonhuishouding verstoren en zou je er onvruchtbaar van worden. Je zou ook meer kans hebben op chronische ziektes, overgewicht en diabetes door chemische bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Dat beweert het Pesticide Action Network (PAN), een groep van internationale milieuorganisaties.

“Onzin en pure bangmakerij,“ zegt Peters. “Het aantal bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit is zo laag dat het geen gezondheidsrisico oplevert. Zelfs als je eens een appel eet met teveel bestrijdingsmiddel, dan voert je lichaam dat gewoon af. Bovendien worden groente en fruit goed gecontroleerd op bestrijdingsmiddelen.”

Hoe zit dat precies met bestrijdingsmiddelen? Hoe schadelijk zijn ze?
Peters: “Wat we weten is dat het aantal en de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in groente en fruit zo laag is, dat het geen gezondheidsrisico oplevert. Dus ook niet voor je hormoonhuishouding. En eet je per ongeluk die ene appel met eventueel te veel bestrijdingsmiddel erop, dan levert dat geen gezondheidsschade op.”

Hoe wordt gecontroleerd op bestrijdingsmiddelen?
“Producenten van bestrijdingsmiddelen zijn verplicht aan te tonen dat bestrijdingsmiddelen niet achterblijven in het lichaam en dat ze niet kankerverwekkend zijn,” zegt Peters. “Als dat wel zo is, dan worden ze gewoonweg niet toegelaten. Sommige bestrijdingsmiddelen kunnen in hogere hoeveelheden ook giftig zijn voor de mens. Daarom zijn er strenge regels (en productnormen) voor het gebruik van de middelen. De regels zorgen ervoor dat er geen gevaarlijke hoeveelheden meer in groente en fruit kunnen zitten.”

Veilig
Organisaties als NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) en de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA controleren voortdurend of groente en fruit niet te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. In 2011 controleerde de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) 4062 partijen groente en fruit op de Nederlandse markt op bestrijdingsmiddelen. Bij 28 partijen afkomstig uit het buitenland werd de gezondheidsnorm overschreden. De meeste hiervan zijn tijdig van de markt gehaald. Bij geen enkele partij van Nederlandse bodem werd een overschrijding van de gezondheidsnorm gevonden. Dat was ook in 2010 zo. Het Voedingscentrum heeft al deze normoverschrijdingen geëvalueerd. Geen enkele overschrijding vormde een serieus gevaar voor de gezondheid.

De conclusie is: er zijn geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het eten van groente of fruit.

NIET eten van groente en fruit: dat is het risico
Groente en fruit beschermt je tegen ziektes en aandoeningen, daar is brede wetenschappelijke consensus over. Het blijkt uit vele wetenschappelijke rapporten en ook uit meningen van voedingswetenschappers en toxicologen. Wetenschappers maken zich veel meer zorgen over ons ongezonde eetpatroon, zo blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder Nederlandse wetenschappers. Hieronder verstaan ze te vet eten, en het te weinig eten van groente en fruit. De aanwezigheid van restjes bestrijdingsmiddelen in groente en fruit is volgens de ondervraagde wetenschappers een verwaarloosbaar risico. De voordelen van het eten van groente en fruit zijn ontelbare malen groter dan de eventuele risico’s van bestrijdingsmiddelen die erin zouden kunnen voorkomen.

Kan je dus ziek worden van groente en fruit? “Nee” zegt Peters. “Juist door het NIET of te weinig te eten, wordt de kans groter op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en overgewicht. Natuurlijk vindt het Voedingscentrum ook dat we het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum moeten beperken. Maar wat PAN zegt, is echt bangmakerij.“

Meer informatie
www.voedingscentrum.nl/nl/alles-over-bestrijdingsmiddelen.aspx

Plaats een reactie