Ziek van het nieuws

Rampnieuws in de krant of op televisie leidt tot gezondheidsklachten en meer bezoeken aan de huisarts, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Journal of Traumatic Stress.

Jaren na de vuurwerkramp in Enschede leiden nieuwsberichten over de oorzaak van de ramp tot meer gezondheidsklachten en bezoeken aan de huisarts dan in de week voor deze nieuwtjes. Zowel bij slachtoffers van de ramp als bij mensen uit een controlegroep. De controlegroep was samengesteld uit mensen die in Enschede woonden ten tijde van de ramp, maar niet aan de ramp waren blootgesteld. De onderzoekers zochten ook naar effecten van internationale nieuwsberichten en vonden ook meer gezondheidsklachten in de week na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York. Ze vonden geen verschillen in het zorggebruik en gezondheidsklachten tussen de slachtoffers en de controlegroep. Rampnieuws maakt kennelijk iedereen ziek.

Arrestatie, veroordeling en gaslek
Het nieuws over de arrestatie en later over de veroordeling van de verdachte leidden tot aantoonbaar meer gezondheidsklachten en bezoeken aan de huisarts, en ook berichten over een gaslek als mogelijke oorzaak van de ramp. Bij andere nieuwsberichten vonden de onderzoekers kleinere effecten of geen effect. Om de invloed van nieuwsberichten op zorggebruik en gezondheidsklachten na te gaan, vergeleken ze de huisartsgegevens in de weken voor en na elf ‘lokale’ en zes internationale nieuwsitems. Voor het onderzoek verzamelden ze huisartsengegevens over een periode van vier jaar.

Plaats een reactie