“Zet ervaren wethouders op de portefeuille zorg”

De afstraffing van de regeringspartijen verandert niets voor de enorme decentralisatieopdracht die er lokaal ligt. Dat zegt ANBO-directeur Liane den Haan in een eerste reactie op de verkiezingsuitslagen van woensdag 19 maart 2014.

“Voor de lokale winnaars moet stevig lokaal beleid voor zorg, werk en jeugdzorg eerste prioriteit zijn. De partijen hebben daarover nauwelijks ideeën, dus de lokale kopstukken en toekomstige wethouders moeten snel beslissen wat ze hun burgers op dat gebied gaan aanbieden. Óók in de gemeenten waar expliciete tegenstanders van bijvoorbeeld de nieuwe Wmo en de hervorming van de langdurige zorg in de raad komen.”

Den Haan is stellig: “De regeringspartijen mogen dan wel flink verliezen, maar dat ontslaat niemand van de verantwoordelijkheid om werk te maken van de decentralisaties. We hebben in de campagnefase gezien dat het droevig gesteld is met de visie van de lokale politiek hierop. Nu is het tijd om de handen ineen te slaan, een gezamenlijke visie te formuleren en aan de slag te gaan met de uitwerking van de hervorming van de langdurige zorg, de jeugdwet en de uitvoering van de participatiewet.”

Kies bij verdeling portefeuilles voor ervaring
ANBO bepleit dat de portefeuilles worden verdeeld op basis van eerdere ervaring en competenties van de aanstaande wethouder. De gemeente is steeds meer in charge, de wethouder moet heel goed sturing geven aan dit proces.

Den Haan: “De grootste fout die de coalitiepartners nu kunnen maken is om de post aan een onervaren iemand te geven. Over negen maanden is de overheveling een feit. Er is nog maar weinig voorbereidingstijd. Een wethouder heeft simpelweg geen tijd om zich in te werken op dit dossier en te kijken wat het allemaal behelst en waar de knelpunten voor zijn of haar gemeente liggen. Gemeenten moeten meteen aan de slag willen zij voorkomen dat mensen vanaf januari 2015 tussen wal en schip vallen, daarom ons pleidooi: zet ervaren wethouders op de portefeuille zorg.”

Meer taken naar gemeenten
Vanaf januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het uitvoeren van de nieuwe Wmo. Hoewel de wet nog behandeld moet worden in de Tweede en Eerste Kamer was in ieder geval voor de verkiezingen de verwachting dat de wet zonder problemen door beide Kamers komt en dat de gemeenten vanaf het nieuwe jaar belast zijn met de uitvoering. Mensen die bijvoorbeeld huishoudelijke hulp nodig hebben moeten hun zorgvraag dan bij de gemeente indienen. Die zal dan beoordelen of en hoeveel uur hulp mensen toegewezen krijgen.

Plaats een reactie