Iedereen kan deze Pasen een duurzaam ei op tafel zetten, want in vrijwel alle supermarkten zijn met Pasen duurzame eieren te koop. In vergelijking met vorig jaar zijn vooral de vrije uitloopeieren met 2 sterren BLK (Beter Leven Kenmerk) in opmars, ten koste van het minder duurzame scharrelei.
Dat blijkt uit een rondgang van Natuur & Milieu langs zeventien supermarktketens. De beste keus voor dier en milieu blijft het biologisch ei of het Rondeel-ei.
‘Zet vaker een duurzaam ei op tafel, om te beginnen deze Pasen’, is de oproep van Natuur & Milieu aan de consument. ‘Zo kan iedereen meehelpen om de eiermarkt verder te verduurzamen. Dat is goed voor de kip en het milieu.’ Duurzame eieren zijn op dit moment het beste te vinden bij Albert Heijn, Jumbo en C1000. Aldi is de enige supermarkt waar de Paashaas geen biologische eieren heeft verstopt en vrijwel uitsluitend scharreleieren verkoopt. Eieren van hennen uit legbatterijen worden niet meer verkocht in winkels en zijn sinds dit jaar gelukkig in heel Europa verboden.
Opmerkelijk is dat het scharrelei, ooit het alternatief voor het batterij-ei en symbool voor een beter kippenleven, inmiddels is ingehaald door veel duurzamere soorten. Het scharrelei is nu onderaan de ladder beland. De Plus Supermarkt speelt hier goed op in door vanaf 1 april al zijn scharreleieren te vervangen door vrije uitloopeieren met minimaal 2 sterren BLK. ‘Een gouden pluim voor de Plus die dit als eerste doet,’ zegt Sijas Akkerman van Natuur & Milieu. ‘We roepen de andere supermarkten op om dit goede voorbeeld te volgen en geleidelijk aan ook hun scharreleieren door duurzamere soorten te vervangen.’
De kip met de gouden paaseieren
De duurzaamste eieren hebben het keurmerk EKO/Demeter (voor biologisch) of Milieukeur (voor Rondeel) en voldoen in de praktijk aan 3 sterren van het Beter Leven Kenmerk. Dat betekent dat ze het beste scoren op de combinatie milieu en dierenwelzijn. Deze kippen eten voer met duurzame soja waarvoor geen bos gekapt is, het energieverbruik is zuinig en de kippen hebben voldoende uitloopruimte in de buitenlucht. Voor de gezondheid van mensen en de dieren is het goed dat deze kippen geen of heel weinig antibiotica krijgen als ze ziek zijn.
De vrije uitloopeieren met 2 sterren BLK zijn afkomstig van hennen die veel ruimte hebben en minimaal acht uur per dag buiten kunnen zijn. Deze eieren zijn iets minder duurzaam, maar een prima alternatief voor het scharrelei.
De standaard scharreleieren zijn het minst duurzaam. Kippen zitten op een kluitje (9 kippen per m2) en zitten de hele dag binnen. Scharreleieren hebben geen Milieukenmerk.
Klatergoud
Natuur & Milieu trof 2o soorten eieren in de supermarkten aan, gelukkig al iets minder dan de 25 van vorig jaar. Want met zoveel verschillende soorten claims is het moeilijk om echt duurzaam te kiezen. De meeste consumenten weten nauwelijks waar de verschillende (keur)merken voor staan. Ze laten zich verleiden door marketingtermen als blije kip en kakelgoud die niets zeggen over dierenwelzijn of milieu. Eieren met de keurmerken Milieukeur of EKO/Demeter zijn het beste voor het milieu en hebben ook het drie sterren Beter Leven Kenmerk voor dierenwelzijn. Ze combineren het beste van twee werelden.
Feestelijk duurzaam
Natuur & Milieu maakt zich sterk voor duurzamer voedsel en doet onderzoek naar de beschikbaarheid van duurzame varianten van zogeheten icoonproducten (eieren met Pasen, rookworsten in de winter en rollade met de Kerst). Natuur & Milieu biedt de consument duidelijkheid en handelingsperspectief en gaat het gesprek aan met producenten en leveranciers om de overgang te versnellen naar alternatieven die lekker, gezond én goed voor het milieu zijn.
Meer informatie
– Quick scan naar duurzamere eieren in de supermarkten