Toegenomen zelfvertrouwen en meer energie door NovaSure-behandeling

Hoewel overmatig menstrueel bloedverlies niet levensbedreigend is, is het een zeer slopende medische aandoening die in de hedendaagse gynaecologie een van de meest voorkomende klachten is. Vrouwen die aan deze aandoening lijden, vertonen symptomen die variëren van hevige pijn, vermoeidheid, bloedarmoede tot psychische klachten.

Hevig menstrueel bloedverlies legt veel vrouwen beperkingen op in hun manier van leven en in hun sociale activiteiten en kan zelfs leiden tot werkverzuim. De maandelijkse terugkerende menstruatie is in Nederland voor maar liefst 800.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 55 jaar een beproeving. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft 1 op de 5 vrouwen te maken met ongewoon hevig menstrueel bloedverlies. Uit de praktijk blijkt dat veel vrouwen met dergelijke heftige klachten blijven doorlopen, onder het mom van: kiezen op elkaar, het zal er wel bij horen. Ook hopen zij dat het vanzelf wel minder zal worden. Pas als de klachten zo erg worden dat ze het dagelijks leven compleet in de war schoppen, wordt de dokter geraadplaagd. Hevige menstruatieklachten brengen dus nogal wat stil leed met zich mee.

Menstruatie niet langer van invloed op het sociale leven
De NovaSure-behandeling heeft het leven van veel vrouwen veranderd. De menstruatie heeft geen invloed meer op het sociale leven van deze vrouwen, ze kunnen bijvoorbeeld weer gaan hardlopen en zwemmen. Het belangrijkste is: het geeft zelfvertrouwen. Veel vrouwen waren bang dat anderen iets zouden merken. Nu hebben ze daar geen last meer van en voelen ze zich zelfverzekerder.

NovaSure
Tijdens de poliklinische NovaSure-behandeling verwijdert de gynaecoloog onder plaatselijke of algehele verdoving het slijmvlies van de baarmoederwand met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie. De procedure duurt maximaal 2 minuten.

Bij NovaSure worden de bijwerkingen van een hormoonbehandeling of risico’s van een baarmoederverwijdering vermeden. De meeste vrouwen ervaren geen pijn na de ingreep en kunnen de volgende dag het werk en de dagelijkse activiteiten hervatten.

Resultaten
Tot op heden zijn wereldwijd meer dan 1 miljoen vrouwen behandeld met NovaSure. Een klinische test heeft uitgewezen dat meer dan 9 van de 10 vrouwen na de behandeling met NovaSure een normale of minder dan normale hoeveelheid bloed verliest tijdens hun menstruatie. Bij sommige vrouwen waren de bloedingen volledig gestopt.

Bovendien geeft 45 procent van de vrouwen aan minder last van PMS-verschijnselen te hebben. Ook heeft 64 procent minder pijn tijdens de menstruatie. Belangrijke bijkomende voordelen die de behandelde vrouwen noemde, waren minder angst en zorgen, een toegenomen zelfvertrouwen en meer energie.

In een klinisch onderzoek naar de behandeling met NovaSure geven 4 van de 5 vrouwen aan meer tijd te hebben voor hun werk of dagelijkse activiteiten en minder sociale of sportieve evenementen te hoeven verzuimen vanwege hevig bloedverlies tijdens de menstruatie.

Website hevigbloedverlies.nl
Het is soms lastig om de klachten te meten; iedere vrouw ervaart de menstruatie anders. Via de website www.hevigbloedverlies.nl kunnen vrouwen meer te weten komen over hun menstuatieprobleem. De website bevat onder meer een vragenlijst die kan worden ingevuld en meegenomen naar de arts. Daarnaast kan een schema worden uitgeprint om in te vullen hoe hevig de bloedingen zijn en hoeveel tampons en/of maandverband worden gebruikt. Verder is het mogelijk om vragen te stellen die door Hologic, de producent van NovaSure, worden beantwoord. Tot slot is op de website een overzicht van de ziekenhuizen te vinden waar de NovaSure-handeling beschikbaar is.

NovaSure is een product van Hologic Inc., en wordt vergoed door de meeste verzekeringsmaatschappijen.

Plaats een reactie