‘Zelfstudie braille’ tijdens Wereld Braille Dag

Om de geboortedag van Louis Braille te herdenken, is 4 januari uitgeroepen tot Wereld Braille Dag. Met dit initiatief is er jaarlijks publieke aandacht voor het bijzondere schrift.

Braille lezen

Dankzij Louis Braille hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren.

Koninklijke Visio onderstreept het belang van dit tastbare schrift: Braille leren is kansen creëren.

Het expertisecentrum start begin 2014 het project ‘Zelfstudie braille’, mogelijk gemaakt met financiering vanuit de NLBB vereniging voor leesgehandicapten en de Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (KSBS). Dit project moet leiden tot een methode waarbij cliënten de mogelijkheid krijgen om sneller en zelfstandiger braille te leren lezen en schrijven in hun eigen woonomgeving en in hun eigen tempo. Visio biedt eveneens reguliere brailletrainingen voor kinderen en volwassenen.

Tastboeken
Voordat kinderen braille kunnen leren, maken zij veel gebruik van de tast. Om die reden zijn tastboeken een uitkomst. Zeer slechtziende en blinde kinderen kunnen hierin illustraties ervaren die tastbaar gemaakt zijn. Hierdoor kunnen ook zij in de fantasiewereld meegenomen en plezier beleven aan een boek. Zo hebben Uitgeverij Lemniscaat en Visio samen tactiele versies ontwikkeld van de prentenboeken ‘Rupsje Nooitgenoeg’ en ‘Ik voel een voet’, en van het prentenliedjesboek ‘Daar buiten loopt een schaap’. En….. een vierde tastboek met de titel ‘Feestmaal voor de koning’ verschijnt eind 2014!

Test je braillekennis en win!
Durf jij het aan om je eigen braillekennis te testen en kans te maken op het tastboek ‘Mijn Instituut’ van Vincent Bijlo? Kijk zaterdag 4 januari 2014 op Facebook. Er vindt een verloting plaats onder de juiste ingezonden oplossingen.

Meer informatie
Louis Braille en brailleschrift
www.aangepastlezen.nl

1 gedachte over “‘Zelfstudie braille’ tijdens Wereld Braille Dag”

  1. Speciaal voor Wereld Braille Dag hebben we een simpele tool gemaakt om je naam in Braille te kunnen schrijven. Het is laagdrempelig en maakt mensen er hopelijk extra van bewust dat het visuele vermogen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

    U vindt de tool hier: http://www.zylom.com/nl/blog/braille/. Wat vinden jullie van deze tool?

    Beantwoorden

Plaats een reactie