“Zelfstandige klinieken voor diverse kankervormen ongewenst”

Het Alexander Monro Ziekenhuis, een speciale kliniek voor de behandeling van borstkanker, heeft donderdag 23 mei 2013 haar deuren geopend. “In het algemeen vinden wij een ontwikkeling naar aparte klinieken voor verschillende vormen van kanker niet gewenst”, aldus Anemone Bögels, directeur van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties in haar reactie op de opening tegen BNR Nieuwsradio.

Volgens Bögels is een behandeling voor kanker complex en wordt deze steeds complexer. “In de toekomst is niet zozeer de plaats van de kanker bepalend voor de behandeling, maar veel meer het genetisch profiel. De behandeling zal steeds meer individueel worden afgestemd. Hierdoor kan het zijn dat iemand met borstkanker of darmkanker op vergelijkbare wijze wordt behandeld. Om een goede en veilige kankerzorg te bieden is een bundeling van expertise en faciliteiten nodig.”

Voor patiënte staat daarnaast veilige zorg voorop. Kanker is een onvoorspelbare ziekte.“De vraag is of een eigenstandige kliniek voldoende faciliteiten heeft om, wanneer zaken anders lopen dan verwacht, daar tijdig en adequaat op te reageren.”

“Wat wij voorstaan is dat in de toekomst kankerzorg primair geboden wordt door ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in kanker in brede zin. Waarbij deskundigheid en faciliteiten gebundeld worden. Dus niet verdunnen in klinieken voor onderdelen van zorg, maar concentratie en bundeling van expertise kankerbreed.”

De borstkankerkliniek Alexander Monro Ziekenhuis is gevestigd in Bilthoven en biedt onder andere snel-diagnostiek, operatie en reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en psychosociale zorg.

Meer informatie
– Beluister BNR interview met Anemone Bögels
– Lees ook het standpunt van Borstkankervereniging Nederland
Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)

Plaats een reactie