Zelfhulptrainingen voor mensen met angst- en dwangklachten

Bij voldoende deelnemers start de Angst Dwang en Fobie stichting in Driebergen en in Amsterdam weer zelfhulptrainingen voor mensen met angst- en dwangklachten. Zowel de deelnemers als de begeleiders van eerdere trainingen zijn enthousiast over het resultaat.

De training is bedoeld voor iedereen bij wie angst- en/of dwangklachten hun leven belemmeren, zoals sociale fobie (paniekstoornis, trilangst, extreem verlegen), of agorafobie (straatvrees), waardoor je situaties, plaatsen en gedrag gaat vermijden en in een neergaande spiraal belandt. Concrete dwangklachten zijn bijvoorbeeld smetvrees, verzameldwang en controledwang.

Het boek ‘fobieën’ dat bij de training wordt gebruikt, is speciaal geschreven voor de Teleac serie die op tv is uitgezonden en waar mensen met zelfhulpoefeningen aan de slag gaan om hun angsten te overwinnen. De methode blijkt succesvol te zijn.

“Veel mensen die angstklachten hebben komen hier niet meteen voor uit, zegt Josine van Hamersveld, directeur van de ADF stichting. “ Er zit nog steeds een soort van taboe op. Net alsof je daardoor minder zou kunnen presteren, niet voor vol wordt aangezien. Vandaar dat de stap naar een therapeut niet altijd even gemakkelijk is. Als mensen dan uiteindelijk in een therapie zitten, heeft deze niet altijd het gewenste effect.”

Hoe langer je met angstklachten rondloopt, hoe meer belemmeringen je in het dagelijks leven kunt gaan ervaren. Daarom is het zo belangrijk dat je op tijd actie onderneemt. Dat dit helemaal niet meer zo ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst het succes van de zelfhulpmethode. De groepen worden begeleid door getrainde ervaringsdeskundigen. De deelnemer bepaalt zelf welke oefeningen hij of zij wilt doen.

“Het voordeel van een zelfhulpmethode is dat je niet afhankelijk bent van een therapeut. Je begint jezelf als het ware te trainen en je werkt een programma af, waar een begin en een eind aan zit. Binnen relatief kort tijdbestek is verbetering van de klachten mogelijk. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de discipline op kunt brengen om de oefeningen te doen. Zelfhulp is niet voor iedereen geschikt; als je al jarenlang ernstige klachten hebt, is professionele hulp nodig. Zelfhulp is ook geen wondermiddel, het is gewoon hard werken. Maar als je dan ook werkelijk resultaat ziet is dit de moeite waard!

Zelfhulptraining
– Start: In September/october 2011. In totaal 14 bijeenkomsten.
– Locaties: Driebergen en Amsterdam. De training gaat per locatie door bij voldoende aanmeldingen!
– Kosten: € 145.- voor leden ADF stichting; € 175,00 voor niet leden. Het bedrag is inclusief werkboek en koffie/thee en lidmaatschap ADF stichting voor het lopende jaar.
– Informatie of aanmelding: tel 0900-2008711 (werkdagen 9.00 – 12.00 uur)of e-mail: coordinator@adfstichting.nl

Plaats een reactie