Zelfhelend vermogen succesvol binnen ggz

Hoewel er nog steeds een taboe lijkt te liggen op alternatieve methoden binnen de geestelijke gezondheidszorg, blijken ggz-instellingen deze methoden wel succesvol aan cliënten aan te bieden. Dat staat beschreven in het boek Zelfhelend vermogen van Sylvia I. Saakes.

Door de reguliere geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt de alternatieve gezondheidszorg soms nog wantrouwend bekeken. Reden waarom er afhoudend, defensief of aanvallend op gereageerd wordt. De wereld van de alternatieve gezondheidszorg kan op haar beurt worden gezien als een kritische tegenbeweging van de ggz.

Zelfhelend vermogen laat evenwel ook de professionalisering zien van deze alternatieve beweging. Inmiddels is er vijftig jaar ervaring opgedaan met alternatieve methoden dat zich vertaalt in concreet uitgevoerd beleid in verschillende geledingen in de ggz. Bij veel methoden is het stadium van experimenteren allang voorbij. Onderzoek en wetenschap ondersteunen ervaringsverhalen die cliënten en ggz-professionals in dit boek naar voren brengen, ondanks het taboe dat soms ook nog aanwezig is.

In Zelfhelend vermogen laat Saakes zien hoe het vermogen van cliënten om aan hun eigen genezing te werken, bevorderd en verdiept kan worden; door henzelf, door cliëntenorganisaties en door de geestelijke gezondheidszorg. Dit boek geeft inzicht in het perspectief van cliënten en laat zien dat de alternatieve gezondheidszorg ook daaraan uitdagende en inspirerende aanvullingen biedt. Het vormt een nieuwe specialisatie, die ook aanvullend aan de reguliere ggz wordt toegepast in diverse geledingen van de geestelijke gezondheidszorg.

– Voor een ieder met psychische klachten, en om anderen hiermee bij te kunnen staan.
– Praktische tips voor cliënten, ggz-professionals en beleidsmakers om op een veilige manier alternatieve methoden toe te passen.
– Met ervaringsverhalen van cliënten en ggz-professionals met alternatieve methoden, binnen en buiten de ggz.

Met een voorwoord van Rogier Hoenders, psychiater, van het Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis (ggz Groningen). Tijdens de presentatie op 10 mei 2012 wordt het eerste exemplaar in ontvangst genomen door Wilma Boevink, de coryfee van de cliëntenherstelbeweging in de ggz.

Sylvia I. Saakes studeerde psychologie en politieke wetenschappen. Ze schrijft vanuit haar eigen ervaring met psychische klachten. Jarenlang deed ze onderzoek in crisisgebieden in Latijns-Amerika en werkte daar onder meer voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tegenwoordig heeft zij haar eigen praktijk als trainer en onderzoeker en geeft beleidsadvies in de geestelijke gezondheidszorg. In 2011 verscheen bij ZWERK De logica van een crisis.

Boekgegevens
Titel: Zelfhelend vermogen
Auteur: Sylvia I. Saakes
ISBN: 978 90 77478 37 0

Plaats een reactie