“Zelf doden van huisdieren nog steeds niet strafbaar”

Het mishandelen van een dier is strafbaar in Nederland, maar het zelf doden van huisdieren is dat niet. Het gevolg is dat kerngezonde dieren worden afgemaakt, enkel omdat hun uiterlijk niet perfect is.

Guinea pigFotocredits: Jean (cc): Cavia’s.

Dit gat in de wet moet snel gedicht worden, vindt de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. In een brief roept zij staatssecretaris Dijksma op om het onderwerp te agenderen op 25 maart 2013, als zij met de Tweede Kamer de invulling van de nieuwe Wet Dieren bespreekt.

Imperfecte dieren
Stel: je bent een fokker en je verdient je geld met het fokken en verkopen van cavia’s. Dieren met een populaire vachtkleur leveren het meeste op. Je probeert de fok van de dieren dus zoveel mogelijk te sturen in de richting van de gewenste kleurvariant. Toch zullen er ook cavia’s geboren worden met een andere kleur dan waar je als fokker op hoopte. Die dieren zijn kerngezond en kunnen verkocht worden, maar voor een lagere prijs. Omdat de hokruimte en het voer liever besteed worden aan cavia’s die meer opleveren, worden veel van deze ‘imperfecte’ dieren gedood. Dierenartsen willen hier vaak niet aan meewerken en bovendien vragen ze geld voor hun handelingen. Daarom doden sommige fokkers hun dieren zelf. Door een maas in de Nederlandse wet is dat namelijk niet verboden.

Stoeptegel
Hoe vaak dit zogenaamde ‘culling’ voorkomt, is moeilijk in kaart te brengen. Baasjes die hun huisdier zelf doden, lopen daar niet mee te koop. Maar dát het gebeurt, is duidelijk. “In de duistere krochten van het internet worden tips uitgewisseld over hoe je cavia’s of hamsters het beste kunt doden”, vertelt Helma van de Vondevoort, directeur van de Sophia-Vereeniging. “Je moet een sterke maag hebben om kennis te nemen van al deze adviezen, die variëren van chloroform tot stoeptegels en gruwelijke manieren om de dieren hun nek te breken. Bijna maandelijks wordt wel ergens in Nederland een schokkende vondst gedaan van gedode en gedumpte huisdieren. Omdat dit niet verboden is, staat de politie in zo’n geval machteloos. Er kan alleen opgetreden worden als er bewijs is van mishandeling.”

Goede voornemens
Al jaren is er sprake van het strafbaar stellen van het doden van huisdieren door particulieren. Dat goede voornemen is echter nooit waargemaakt. Na een intensief lobbytraject lukte het de Sophia-Vereeniging in 2012 wel om de staatssecretaris te overtuigen van de noodzaak van een verbod op het zelf doden van honden en katten. “We zijn blij dat er nu eindelijk een voorstel ligt en we dringen erop aan dat het verbod snel bekrachtigd wordt”, zegt Van de Vondevoort. “Maar het dient wel uitgebreid te worden met andere huisdieren. Alleen dan kunnen ook degenen die kerngezonde vogels, vissen, konijnen en knaagdieren afmaken eindelijk worden opgespoord en bestraft.” Om de Tweede Kamer daartoe aan te zetten, stuurde de Sophia-Vereeniging vandaag een brief aan staatssecretaris Dijksma, die op 25 maart 2013 de Wet Dieren bespreekt met de kamerleden.

Plaats een reactie