ZegelGezond waardeert online gezondheidsinformatie

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars lanceert woensdag 31 augustus 2011 de Stichting ZegelGezond Nederland. ZegelGezond is een waarderingssysteem voor online publieksinformatie over ziekte en gezondheid. Het geeft internetgebruikers een handvat om de kwaliteit van websites in te schatten.

Het internet bevat veel publieksinformatie over ziekte en gezondheid. De informatievoorziening verplaatst zich voor een deel van de behandelkamer naar het internet. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er nog veel mis is met online gezondheidsinformatie. Zo is ze vaak verouderd, onduidelijk of incompleet en soms zelfs onjuist. Gelukkig staat er ook veel goede informatie online, maar hoe deze te herkennen?

Met financiële steun van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars is het waarderingsinstrument ZegelGezond ontwikkeld en getest. ZegelGezond maakt kwaliteit in één oogopslag herkenbaar. ZegelGezond plaatst namelijk een kwaliteitszegel op websites met gezondheidsinformatie, die voldoen aan de randvoorwaardelijke kwaliteitseisen voor betrouwbare informatie.

Deze eisen heeft ZegelGezond in samenspraak met het veld opgesteld en gaan vooral over transparantie: contactgegevens, duidelijkheid over intentie, heldere scheiding tussen reclame en inhoud, goede privacyverklaring, etc. Verder staan in het zegel twee cijfers, die aangeven hoe de informatie inhoudelijk wordt gewaardeerd door vakexperts (professionals zoals artsen en verpleegkundigen) en publiekexperts (ervaringsdeskundigen zoals patiënten en mantelzorgers).

Iemand die op een deelnemende website komt, ziet daar dus of de informatie aan de algemene spelregels voldoet en hoe deze inhoudelijk is gewaardeerd. ZegelGezond wil websites stimuleren te verbeteren en neemt ze op in een zoekmachine, zodat het publiek die informatie snel en gemakkelijk kan vinden.

Om dit te verwezenlijken en te exploiteren heeft het Innovatiefonds Zorgverzekeraars de Stichting ZegelGezond opgericht. De Stichting, die functioneert in het algemeen belang, exploiteert ZegelGezond via bureau ZegelGezond BV.

Op 1 september 2011 gaat de organisatie van start. Aan het einde van het jaar wordt ZegelGezond zichtbaar en bruikbaar voor het algemeen publiek. Belangstellenden (bijvoorbeeld organisaties met gezondheidswebsites of beroeps- en patiëntenorganisaties) kunnen al contact opnemen via info@zegelgezond.nl.

Plaats een reactie