ZegelGezond maakt de kwaliteit van gezondheidswebsites transparant

Donderdag 24 november 2011 is de website www.zegelgezond.nl ‘live’ gegaan. ZegelGezond is een nieuw kwaliteitssysteem voor online publieksinformatie over ziekte en gezondheid. Het geeft internetgebruikers een handvat om de beste gezondheidswebsites snel te herkennen en de meest waardevolle informatie makkelijk te vinden. Veel organisaties juichen de komst van ZegelGezond toe; een aantal koplopers heeft inmiddels hun website gecertificeerd. Vanaf nu kan elke organisatie die zich wil onderscheiden op kwaliteit meedoen. En professionals en publiek kunnen deze websites als inhoudelijk experts binnen ZegelGezond waarderen.

Het internet bevat veel publieksinformatie over ziekte en gezondheid: er zijn naar schatting 15.000 websites met Nederlandstalige gezondheidsinformatie. En het gebruik daarvan stijgt: 8 op de 10 Nederlanders zoekt éérst op internet en gaat pas daarna naar de dokter. Kortom, de informatievoorziening verplaatst zich voor een belangrijk deel van de behandelkamer naar het internet. Echter, uit verschillend wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er nog veel mis is met de kwaliteit van online gezondheidsinformatie. Zo is ze vaak verouderd, onduidelijk of incompleet en soms zelfs onjuist. Gelukkig staat er ook veel goede informatie online, maar hoe deze te herkennen?

ZegelGezond maakt kwaliteit in één oogopslag herkenbaar. ZegelGezond plaatst namelijk een kwaliteitszegel op websites met gezondheidsinformatie, die voldoen aan de randvoorwaardelijke kwaliteitseisen voor betrouwbare informatie. Deze eisen heeft ZegelGezond in samenspraak met het veld opgesteld en toetsen met name de transparantie over zaken als organisatie, bron, risico, reclame en persoonlijke data. Verder staan in het zegel twee cijfers, die aangeven hoe de informatie inhoudelijk wordt gewaardeerd door vakexperts (professionals zoals artsen en verpleegkundigen) en publiekexperts (ervaringsdeskundigen zoals patiënten en mantelzorgers). Iemand die op een deelnemende website komt, ziet daar dus of de informatie aan de algemene spelregels voldoet en hoe deze inhoudelijk is gewaardeerd. Ook kan men gebruik maken van de centrale zoekmachine op www.zegelgezond.nl, waarmee alleen in deelnemende websites gezocht kan worden. De hoogst gewaardeerde websites verschijnen bovenaan in de zoekresultaten.

Organisaties die als allereerste het kwaliteitszegel van ZegelGezond op hun deelnemende website(s) mogen plaatsen zijn: Astma Fonds, AstraZeneca, CZ, Hartstichting, Medicinfo, Sportgeneeskunde Nederland, Tergooiziekenhuizen, Trimbos en Van Praag Instituut. Deze koplopers onderscheiden zich daarmee op kwaliteit.

ZegelGezond is met financiële steun van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en ZonMw ontwikkeld en getest. Stichting ZegelGezond Nederland (ANBI) functioneert in het algemeen belang. De KNMG, de NPCF, V&VN, VNG en ZN hebben bestuursleden voorgedragen. De stichting exploiteert ZegelGezond via Bureau ZegelGezond Nederland bv.

ZegelGezond onderscheidt zich van bestaande kwaliteitssystemen (keurmerken) op een paar cruciale punten:

1. Informatieaanbieders, professionals en eindgebruikers leveren gezamenlijk een bijdrage in het waarderingsproces vanuit eigen inzicht en perspectief;
2. ZegelGezond richt zich op de kwaliteit van het product i.p.v. op het achterliggende proces;
3. ZegelGezond mikt op duidelijke herkenbaarheid bij het grote publiek;
4. Communicatie en begrip tussen zorgverleners en patiënten/mantel worden verbeterd door een directe betrokkenheid van beide groepen.

Geïnteresseerde informatieaanbieders kunnen hun website(s) aanmelden op www.zegelgezond.nl. Aanmelding en zelfcertificering zijn vrijblijvend en kosteloos, voor het kwaliteitszegel betaalt men een abonnementsfee. Alle organisaties ontvangen een persoonlijke pagina met daarop alle relevante rapportages ter verbetering van hun website.

ZegelGezond is op zoek naar mensen die als vakexpert of publiekexpert willen bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van gezondheidsinformatie. Aanmelden kan op www.zegelgezond.nl. Experts krijgen kosteloos een persoonlijke pagina binnen ZegelGezond waarin ze een overzicht hebben welke websites binnen hun expertise- en interessegebieden gecertificeerd zijn. Ze kunnen deze via een simpele tool waarderen.