De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft mosselhandelaar Prins & Dingemanse een dwangsom opgelegd. Het bedrijf uit Yerseke weigert tot nu toe mee te werken om mogelijk besmette mosselen uit de handel te halen en consumenten te waarschuwen voor mogelijke risico’s. Ook heeft het bedrijf de verplichting afnemers te informeren over deze mogelijk schadelijke schelpdieren en moet alles in het werk stellen deze uit de handel te halen. Daarnaast weigert de handelaar alle relevante verkoopinformatie aan de NVWA te verstrekken.
De zaak kwam aan het licht nadat Belgische autoriteiten melding maakten van ruim 100 bewoners van een verzorgingshuis die ziek werden na het eten van mosselen. Als het bedrijf blijft weigeren mee te werken, dan moet het de dwangsom van € 80.000 betalen en krijgt het bedrijf een nieuwe, nog hogere dwangsom opgelegd. Uit een 1e inventarisatie van de NVWA blijkt dat het om mosselen gaat die het bedrijf heeft geïmporteerd uit Ierland. Het bedrijf heeft tot nu toe geweigerd om zogenoemde volledige traceringsgegevens aan te leveren, waardoor er niet is vast te stellen hoeveel er is verkocht en wat er bijvoorbeeld bij de supermarkten en restaurants terecht is gekomen.
Marine biotoxines
Uit onderzoek in België blijkt dat een partij van meerdere honderden kilo’s mosselen is besmet met marine biotoxines, oftewel giftige stoffen die worden afgegeven door algen. Bij menselijke consumptie leidt dit tot onder andere misselijkheid en ernstige diarree. De ziekteverschijnselen lijken daarmee ook erg op bijvoorbeeld een salmonellavergiftiging, maar uiten zich over het algemeen binnen enkele uren. De zieken in België hoefden niet naar het ziekenhuis. In Nederland hebben zich nog geen mensen gemeld met ziekteverschijnselen na het eten van mosselen.
Mosselbanken
Ook zijn er aanwijzingen dat een deel van de verdachte partij uit Ierland is uitgezaaid op enkele percelen in de Oosterschelde, waardoor er kans is op vervuiling van meerdere mosselgebieden. Het toezicht op deze gebieden valt onder de verantwoordelijkheid van het Productschap Vis, die hier passende maatregelen kan opleggen.
Meer informatie
Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700. Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via www.nvwa.nl of (0800) 04 88.