Zeeland minder aantrekkelijk voor toerisme door nieuwe kerncentrales

Zeeland wordt jaarlijks bezocht door zo’n 600.000 buitenlandse toeristen, grotendeels Duitsers. Het is een belangrijke economische factor voor de provincie “met de meeste zonuren”. Bezoekers prijzen de rust, de ruimte, het landschap en het relatief schone milieu.

Petitie roept Karla Peijs op belang van toerisme voorop te stellen

Terecht maken de Zeeuwen zich dan ook zorgen over het imago van Zeeland als vakantiebestemming nu er besloten dreigt te worden dat er voor 2500 Megawatt aan nieuwe kerncentrales gebouwd gaan worden. Met name in Duitsland ligt dit gevoelig. Nu dat land kernenergie zelf voorgoed heeft afgezworen wordt er al meer naar het buitenland gekeken.

Marieke van Riet, woordvoerster van het Zeeuwse Comite Borssele2Nee :”Eerst krijgen we jaren van intensieve bouwactiviteiten met extra veel verkeersdruk, dan verrijzen hier twee enorme kerncentrales. Die exporteren stroom naar Duitsland waardoor de Duitsers zelf misschien niet meer komen. Waarom houden we onze provincie niet schoon en aantrekkelijk?”.

Drie organisaties zijn, daartoe aangemoedigd door collega’s in Duitsland, een petitie begonnen. Daarin wordt de Commissaris van de Koningin opgeroepen zich tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales te keren. De petitie wordt ondertekend door mensen die graag naar Zeeland op vakantie gaan maar twijfelen of ze dat wel blijven doen als de kernenergieplannen doorgaan.

Peer de Rijk, WISE; “verzet tegen kernenergie is grenzenloos. Wij zijn over de hele wereld actief en hebben natuurlijk veel contacten in ons buurland. Duitse activisten hebben ons benaderd met de vraag hoe zij ons kunnen helpen, het is ook een Duitse energiebedrijf (RWE) dat hier mee gaat doen aan de bouw van de kerncentrales”.

De petitie zal in de komende weken in Zeeland verspreid worden op plekken waar veel toeristen komen. Maar de meeste handtekeningen zullen via het internet opgehaald worden, er is een Duitse (www.strahlendzeeland.de) en een Nederlandstalige site (www.zeelandstraalt.nl) gelanceerd.

Van Riet “Natuurlijk hopen we ook dat de toeristenbranche in Zeeland zich nog een keer achter de oren gaat krabben; zijn die kerncentrales nou wel zo’n goed idee”?

Plaats een reactie